fbpx
Сьогодні
21:43 09 Гру 2023

У МЗС прокоментували плани рф провести вибори президента в окупації

English version here

Плани Росії провести вибори президента на тимчасово окупованих територіях України є незаконними й нікчемними.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на пресслужбу Міністерства закордонних справ України.

"Проведення російських виборів на українських територіях грубо порушує Конституцію та законодавство України, норми та принципи міжнародного права, зокрема Статут ООН. Такий виборчий процес, які і решта подібних пропагандистських заходів у минулому, буде незаконним та нікчемним", – пише пресслужба.

МЗС наголошує на тому, що включення голосів, які були отримані на тимчасово окупованих територіях поставить під сумнів легітимність всього результату виборів президента Росії.

Зокрема міністерство закликало:

  • міжнародну спільноту рішуче засудити намір країни-терориста провести вибори на тимчасово окупованих територіях;
  • накласти санкції на причетних до організації й проведення виборів;
  • іноземні держави не надсилати власних громадян в якості спостерігачів на псевдовибори. Для тих хто братиме участь – передбачена кримінальна відповідальність.

"Будь-які вибори в Росії не мають нічого спільного із демократією. Вони слугують лише інструментом утримання російського режиму при владі", – пише МЗС.

Нагадаємо, як раніше повідомляла Рубрика, російський диктатор володимир путін оголосив, що буде висуватися на новий президентський термін у наступному році. Журналісти напередодні виборів вирішили проаналізувати, в якому стані глава кремля збирається йти на 5-й термін і правити країною щонайменше до 2030 року. Їхній висновок − путін дуже втомився і поводиться дивно.

Довідка

Ще у лютому у Раді Федерації росії заявляли про плани провести вибори на захоплених територіях України.

Британська розвідка зазначала, що рф хоче показати окуповані території як свої "невід'ємні частини" тим, що має намір провести голосування того ж дня, що й вибори у росії.

Додамо, що наприкінці травня в росії внесли зміни до закону, який, зокрема, дозволяє проводити вибори на окупованих територіях.

Згодом голова ЦВК рф Елла Памфілова заявила, що на тимчасово окупованих територіях України російський Центрвиборчком може відкласти "вибори", якщо ситуація там погіршиться.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: