fbpx
Сьогодні
Фото 09:50 09 Гру 2023

Підтоплення "синьої гілки" столичного метро: озвучили три основні версії події

Фото: Олег Тоцький, КМДА

У п'ятницю, 8 грудня, у київському метрополітені у тунелі "синьої гілки" виявили тріщини, через які почала просочуватися вода. Керівники столичного метро озвучили перші версії надзвичайної події.

Розповідаємо про основні версії надзвичайної події, які наразі розглядає влада і експерти, пише БЖ.

За попередніми даними, як повідомили у прокуратурі, аварійна ситуація виникла у зв'язку з розгерметизацією тунелю.

Під час брифінгу у п'ятницю директор метрополітену і депутат Київради Віктор Брагінський назвав три ймовірні причини того, що сталося:

  • порушені умови будівництва тунелю на цій ділянці метро – не було зроблено ізоляцію,
  • активність річки Либідь, що протікає поряд,
  • складні ґрунти і плавуни.
Метро, синя гілка НП

Фото: Олег Тоцький, КМДА

Спеціалісти обіцяють за 2-3 місяці завершити всі дослідження і зробити попередні висновки.

"Буде проведено геологічне і геодезичне дослідження. Після цього буде повністю вийнято грунт (на глибину 20 метрів) до самого тунелю і перевірено відповідність проєкту будівництва (гідроізоляція, хімічне закріплення) у місцях протікання. Результати будуть через 2-3 місяці", – сказав Брагінський.

Фото: Олег Тоцький, КМДА

Водночас експерти спільноти "Пасажири Києва" зазначають, що до аварії призвели проблеми, які виникли ще під час будівництва тунелю.

Метро, синя гілка НП

Фото: Олег Тоцький, КМДА

"Безпосереднє протікання сталося біля пікету 73 в тунелі, що веде у бік центру. Це приблизно на повороті з бульвару Міхновського на проспект Лобановського під МАФами ДніпроМ і Розетки.

Саме цей тунель будувався немеханізованим щитом (тобто, вручну). Спеціалісти ще під час зведення скаржилися на якість виконання робіт. Зокрема, там була порушена геометрія та було недороблене хімічне закріплення тунелів.

Про ці проблеми знали ще від початку експлуатації, але сильно не афішували", – пишуть спеціалісти спільноти.

Метро, синя гілка НП

Фото: Олег Тоцький, КМДА

Метро, синя гілка НП

Фото: Олег Тоцький, КМДА

Також вони нагадали, що під час будівництва цієї ділянки утопився тунелепрохідницький комплекс Wirth "Надія", який рив тунель в бік Теремків. Під час робіт 25 листопада 2008 року стався прорив плавуна і тоді загинули двоє метробудівників. На місці трагедії у тунелі досі прикріплений вінок.

Нагадаємо, як ми писали, напередодні у КМДА повідомили, що з 9 грудня рух поїздів від станції метро "Деміївська" (включно) до "Теремків" припинять на час ремонту перегінного тунелю. Орієнтовно, ремонт триватиме 6 місяців. Наразі поїзди синьою гілкою курсуватимуть лише між станціями "Героїв Дніпра" та "Либідська" (вона буде кінцевою).

Метро, синя гілка НП

Фото: Олег Тоцький, КМДА

Однак, вже 8 грудня шість станцій підземки перестали працювати, хоч планувалося нововведення з 9 грудня. Громадська ініціатива "Пасажири Києва" повідомила, що рух поїздів від станції метро зупинили через розгерметизацію тунелю. У мережі з'явилися відео того, як вода пішла на колії.

Також в контексті аварії у соцмережах також активно обговорюють будівництво ТРЦ Ocean Mall, що ведеться на Либідській площі, впритул до будівлі "Тарілки". Там планують відкрити H&M, Zara та IKEA.

До того ж у планах засновника групи компанії "Мандарин Плаза" Вагіф АлієвАлієва — поєднати Ocean Plaza з 210 000 кв. м Ocean Mall. Забудовник збирається викупити ТРЦ Ocean Plaza у 2024 році.

"ТРЦ Ocean Plaza буде на аукціоні. Ми братимемо участь та впевнені, що його купимо", — заявив він.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: