fbpx
Сьогодні
17:09 10 Сер 2023

Верховна Рада може дозволити подружжю розлучатися протягом вагітності дружини: навіщо це рішення

Верховна Рада України у першому читанні схвалила законопроєкт №5492, який дозволяє парам розлучатися під час вагітності жінки та протягом першого року життя дитини.

Про це пише Рубрика, посилаючись на співавторку законопроєкту, народну депутатку від партії "Голос" Інна Совсун.

У чому проблема?

Сімейним кодексом України передбачений принцип добровільності шлюбу (стаття 24), що передбачає вільну волю особи як на вступ у шлюб, так і на подальше перебування у шлюбі. Попри це, СК України передбачає норми, які суперечать вищезазначеному принципу, що призводить до порушення прав людини, а також дискримінації.

Зокрема, у статті 110 СК України передбачено, що:

"Позов про розірвання шлюбу не може бути пред'явлений протягом вагітності дружини та протягом одного року після народження дитини, крім випадків, коли один із подружжя вчинив протиправну поведінку, яка містить ознаки кримінального правопорушення, щодо другого з подружжя або дитини".

Яке рішення?

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт, який дозволяє парі розлучатися під час вагітності дружини та першого року життя дитини.

Адже, розірвання шлюбу у період вагітності, або коли дитині ще не виповнилося одного року, часто має важливе значення у сім'ях, де відбувається домашнє насильство, оскільки розірвання шлюбу є першим кроком для припинення насильства та захисту від насильства у майбутньому.

Як це працює?

Окрім того, зі слів депутатки, стаття закону, яка забороняє розірвати шлюб під час вагітності чи після народження дитини, "примушує бути в стосунках".

"Дуже дивно чути, що примус бути у стосунках – когось від когось захищає. Держава не може примусити кохати. Так само як не може заборонити", – додала депутатка.

"Крім випадків, коли один із подружжя вчинив протиправну поведінку, яка містить ознаки кримінального правопорушення, щодо другого з подружжя або дитини", – йдеться в законі.

Нагадаємо, Верховна Рада у другому читанні проголосувала за законопроєкт, який дозволяє працюючим вагітним жінкам за бажанням йти у відпустку пізніше ніж за 70 днів до пологів.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: