fbpx
Сьогодні
16:28 09 Лис 2023

Президентка Угорщини виправдовувала відносини з рф, а Сіярто прокоментував вступ України в ЄС

Фото: З відкритих джерел

Посадовці Угорщини зробили гучні заяви, Каталін Новак заявила, що між Угорщиною і росією не може бути відносин, які б підривали зобов'язання Будапешта перед НАТО. А міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що поки в Україні не буде миру, то вона не підходить для членства в ЄС. 

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на заяву президента Угорщини Каталін Новак та  Facebook Петера Сіярто

Глава Угорщини у такий спосіб спробувала виправдатися за відносини Угорщини та росії.

Новак сказала, що з самого першого моменту дуже голосно заявляла, наскільки вона засуджує агресію російського диктатора володимира путіна, і це також є офіційною позицією Угорщини.

Будапешт розглядає війну в Україні як агресію путіна і агресію росії проти суверенної країни, що неприйнятно.

Вона назвала це образою суверенної країни і виступає за територіальну цілісність і суверенітет України.

"По-друге, ми поки що не говорили про мир. Але в кінцевому підсумку кінцевою метою має бути мир. Отже, ми знаходимо – повинні знайти якийсь шлях до миру, чого, чесно кажучи, я наразі не бачу", – сказала президент Угорщини.

Вона додала, що поки що не бачить виходу з війни і вона впевнена, що необхідно придумати, як сісти за стіл переговорів, і як зрештою домогтися припинення вогню.

"Я не знаю, як і коли, але я думаю, що ми завжди повинні пам'ятати, що кінцевою метою має бути мир", – додала Новак.

Президент Угорщини спробувала виправдатися за періодичні контакти країни з росією та її диктатором путіним.

"Я можу запевнити вас, що між Угорщиною і Росією нема і не повинно бути жодних стосунків, які підірвали б наші зобов'язання перед нашими союзниками, чи то НАТО, чи то Європейський союз", – сказала вона.

А міністр закордонних справ Петер Сіярто заявив, що Угорщина не хоче України в ЄС, бо "з нею прийде і війна".

"Оскільки, за даними Єврокомісії, Україна не виконала умови, висунуті для кандидата на членство, ми не вважаємо будь-які подальші кроки своєчасними щодо переговорів про вступ з Україною", — сказав очільник МЗС Угорщини.

Він додав, що Угорщина вважатиме дискусію щодо майбутньої політики Євросоюзу щодо України "дуже актуальною".

"Війна в Україні триває. Ми бачимо, що ні свобода ЗМІ, ні свобода слова не дотримуються. Вибори теж не проводяться. Очевидно, було б абсурдом, якби в таких умовах інституції Євросоюзу чи його члени висловлювали свою позицію щодо того, як в Україні діють інститути верховенства права", — заявив Сіярто.

Угорський міністр також вважає, що поки в Україні не буде миру, то вона, мовляв, не буде готова до членства в ЄС. 

"Війна разом з Україною зараз увійде в ЄС, чого ми, очевидно, не хочемо та не можемо хотіти. Розширення має служити меті розповсюдження миру, а не внесення війни до Євросоюзу", — сказав він.

Також Сіярто додав, що Угорщина очікує, що Україна поверне угорській громаді на Закарпатті "всі ті права, які вона мала у 2015 році".

Нагадаємо, 8 листопада, Європейська комісія офіційно порекомендувала розпочати процес переговорів про вступ України до Європейського Союзу. Згідно зі звітом Єврокомісії, Україна виконала 90% реформ, яких від неї очікував ЄС. Водночас умовою для вступу є продовження виконання незавершених реформ надалі.

Напередодні Угорщина заявила, що до поки не будуть виконані угорські вимоги щодо мови освіти, Будапешт блокуватиме початок переговорів з Україною про вступ до Європейського Союзу.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: