fbpx
Сьогодні
Відео 14:58 05 Гру 2023

Зеленський привітав волонтерів зі святом та нагородив відзнаками "Золоте серце"

Фото: Офіс Президента

В Україні та світі 5 грудня відзначають Міжнародний день волонтерів. Глава держави Володимир Зеленський привітав українських волонтерів з їх святом, зазначивши, що вони – ще один рід нашої армії і джерело нашої сили та нагородив високими президентськими відзнаками "Золоте серце".

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на соцмережі Х, Зеленського та сайт Президента.

"У Міжнародний день волонтера ми вшановуємо українських цивільних добровольців. Символічно, що цей день припадає на переддень Дня Збройних Сил України. Тому що наші цивільні волонтери – це, по суті, ще один рід нашої армії і ще одне джерело нашої сили" – наголосив Президент.

За його словами, українські волонтери – це "наша гвардія небайдужих, наша армія активних українців".

"Слава нашим волонтерам! Слава кожному, хто наближає перемогу!", – додав він.

Президент  Зеленський нагородив високими президентськими відзнаками "Золоте серце" українських волонтерів.

"В Україні й в усьому світі не знайти, я впевнений, будівлі чи площі, які могли б умістити всіх наших громадян, дотичних до такого важливого волонтерського руху. Всіх, хто заслуговує на нагороду, всіх, хто заслуговує на це слово: "дякую". Це мільйони людей. Безумовно, ті, хто присутні тут особисто, символізують загальнонаціональний волонтерський вогонь. Це люди з багатьох регіонів України, які допомагають на різних напрямках, різним групам, різним людям, категоріям людей. Люди з великим серцем. Люди, народжені з таким серцем. Допоки б'ються ваші серця, волонтерські серця, та дух допомоги й підтримки, доти б'ється наш народ, доти б'ється Україна. Безупинно. Б'ється безупинно", – заявив Президент.

За його словами, волонтерська сила не має власного однострою чи офіційного гасла, але є два слова, які коротко та влучно змальовують явище великого волонтерського руху. Перше слово – "плюс" і друге – "дякую".

Фото: Офіс Президента

"Перше слово – те, яке найчастіше вживають волонтери. Всі дев'ять років війни. Як люди, які завжди на зв'язку. Які прочитають повідомлення чи візьмуть слухавку в будь-який час. О другій ночі чи о п'ятій ранку. І, дізнавшись, що комусь потрібна допомога, дізнавшись про ті чи інші потреби, дадуть просту відповідь: "Плюс»", – сказав Зеленський.

Читайте також: Зеленський привітав волонтерів зі святом: Це ще один рід нашої армії і джерело сили
Це коротке слово, зазначив він, за яким слідує велика, важка робота, адже все, що роблять волонтери задля того, аби цей "плюс" втілився в реальне наше життя. За цим одним словом, додав він, можуть стояти десятки повідомлень, сотні дзвінків, тисячі кілометрів дороги, години й навіть дні без сну, відпочинку.

"І тоді неодмінно з'являється друге слово. Не заради якого ви живете, але воно є. Воно таке саме просте, але водночас безцінне. Це слово "дякую". Я дякую. "Дякую", яке кажуть вам мільйони людей, яких ви підтримуєте. "Дякую", яке завжди кажу вам я від щирого серця абсолютно… Я вам дуже вдячний за те, що ви робите щоденно, постійно, всі роки, весь цей час", – наголосив Глава держави.

Він висловив вдячність усім, хто допомагає Силам безпеки й оборони, всім, хто захищає країну, допомагає на передовій, на місцях, переселенцям, тим, хто втратив домівку, тим, хто втратив роботу, тим, хто втратив близьких, допомагає звільненим з полону, тим, хто потребує реабілітації, протезування, психологічної допомоги, літнім людям, дітям і загалом Україні.

Президент висловив переконання, що завдяки такому потужному волонтерському руху Україна обов'язково переможе. І це, за його словами, не просто віра – це абсолютна впевненість.

Фото: Офіс Президента

Зеленський підписав указ про нагороду президентською відзнакою "Золоте серце" 39 українських волонтерів. Документ оприлюднений на сайті глави держави.

В указі зазначається, що відзнака присуджена за вагомий особистий внесок у надання волонтерської допомоги та розвиток волонтерського руху, зокрема під час здійснення заходів із забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв'язку з військовою агресією РФ проти України та подолання її наслідків.

Довідка

У світі 5 грудня відзначають Міжнародний день волонтерів.

Міжнародний день добровольців в ім'я економічного і соціального розвитку (такою є повна назва Дня волонтерів) проголошений рішенням 40-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН 17 грудня 1985 року.

Волонтер у перекладі з англійської означає добровільний помічник. Волонтери безоплатно працюють там, де потрібна їхня допомога: у дитячих будинках, притулках, школах-інтернатах і будинках пристарілих. Вони доглядають хворих і допомагають старшим людям поратися по господарству.

В Україні волонтерський рух розпочався у 90-х роках XX століття. Офіційно його визнали 10 грудня 2003 року. На сьогодні він регламентується Законом "Про волонтерську діяльність".

Українцям здавна були притаманні традиції взаємодопомоги, але роком народження українського волонтерства по праву можна вважати 2014 – Революція гідності, а потім і війна на Сході дали поштовх розвитку волонтерства в країні, яке виросло в потужний громадянський рух.

Волонтери добровольцями йшли на фронт, збирали по світу гроші й везли на передову все, що могли, починаючи зі шкарпеток і закінчуючи тепловізорами, приймали біженців, здавали кров для поранених, знаходили потрібні ліки, плели маскувальні сітки й готували борщові набори.

Під час повномасштабної війни волонтери, часто ризикуючи життям, допомагають українським військовим і цивільним. Нині волонтером став фактично кожен українець.

Нагадаємо, сьогодні, 5 грудня проведуть Національний онлайн-урок волонтерства із почесними гостями та експертами.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: