fbpx
Сьогодні
Корисне 15:36 20 Лис 2023

Як не дати своєму збору зупинитись: поради для волонтерів

Від 24 лютого 2022-го року й до цього часу українці провели тисячі зборів на потреби армії. Але серед них є й такі, що лишаються незакритими. Чому так відбувається і як привернути увагу до свого збору, розповідає “Рубрика”.

English version here

У чому проблема?

З початком повномасштабної війни у військових з'явилося дуже багато потреб, які за різних причин держава задовольнити не могла. Допомагати військовим взялися  волонтери, громадські організації та благодійні фонди. За даними дослідження, кількість зареєстрованих благодійних організацій в Україні за 2022-ий рік збільшилася майже у 8 разів (зареєстровано 6 367 нових БО).

Багато хто з волонтерів, благодійних фондів та громадських організацій займаються зборами коштів саме на ЗСУ: на локальні потреби військових, гуманітарну підтримку тощо. На перший погляд здається, що збільшення зборів на необхідні речі йде лише на краще. Однак, разом з тим велика кількість однакових оголошень утворює своєрідну "рекламну сліпоту". Коли в умовній стрічці Фейсбуку або іншій соцмережі людині трапляється п'ять майже ідентичних зборів, вона перестає їх сприймати й несвідомо ставиться до них, як до звичайної агітаційної листівки.

В результаті потрібний і важливий збір має всі шанси просто загубиться поміж інших. Таким чином збори, що не змогли належним чином привернути увагу, втрачають потенційного донатора. Постає питання: як правильно оформити збір, щоб люди його помітили й захотіли приєднатися до нього. Допомогти, якщо не фінансово, то хоча б поширенням?

Яке рішення?

Звучить дивно, але швидке закриття зборів — ціла наука. Левова частина успіху — у належній презентації збору та правильно налагодженій комунікації з аудиторією. Про те, які прийоми та лайфхаки зможуть допомогти авторам зборів для військових досягти запланованої мети "Рубриці" розповіли керівниця проєкту "Доповідай" Надія Пікуль і виконавчий директор цієї ініціативи Сергій Лукачко.

Як це працює?

"Доповідай" — це неприбуткова громадська організація, яка надає авторам платформу для розміщення зборів на потреби армії та допомагає забезпечити колективне фінансування наданих авторами проєктів. 

Краудфандингова платформа "Доповідай" (скорочення від ДОПОмогу-ВІйськовим-ДАЙ) виникла на основі акселератора громадських проєктів "Моє Місто", який 8 років тому створила група IT-компаній "Netpeak Group". Тільки минулого року на гуманітарні або пов'язані з допомогою військовим проєкти платформа зібрала понад 11 млн грн. Оскільки зборів для ЗСУ ставало все більше, на початку 2023 команда платформи "Моє місто" вирішила розділити сфери діяльності. Важливі соціальні проєкти далі реалізовуватимуть на "Моєму Місті", а для військових зборів вирішили створити окрему платформу — "Доповідай". 

Як організувати збір

Ілюстративне фото

"Ми запустили цю платформу, поставивши за мету допомогти громадським організаціям та благодійним фондам у зборі коштів на потреби наших захисників, — говорить директор платформи "Доповідай" Сергій Лукачко. — Всім знайомі великі фонди, такі як «Повернись живим», «Фонд Сергія Притули», «Госпітальєри», які акумулюють мільярди на допомогу військовим — і це дуже круто. Але також є дуже багато волонтерів в містах і маленьких фондів, створених у 2022-му році, які щодня мають закривати локальні запити. Для нас було важливо стати опорою та підтримкою для цих людей". 

Платформа "Доповідай" перевіряє організації та людей, які подають проєкти та укладає із ними офіційний договір, за яким автори зборів зобов'язуються відзвітувати про використання коштів та спрямувати їх на цільові потреби військових. Використовуючи власний багаторічний досвід, команда "Доповідай" також допомагає авторам з просуванням збору, юридичним і бухгалтерським супроводом. 

Для авторів платформа має свої чек-листи та інструкції: як можна збирати кошти ефективно і що для цього робити. Мануал включає список соціальних активностей: від того, як оголосити про свій збір в соціальних мережах і до звітності перед своїми донаторами. Ці правила можуть допомогти кожному, хто відкриває збір на проєкти, які наближають нашу перемогу.

Отже, що радять засновники платформи "Доповідай"?

З чого починати

Перше, що потрібно зробити — створити допис. Він має бути конкретним і послідовним. Розкажіть, для кого саме ви збираєте гроші, яка історія цих людей і вони зараз знаходяться. Зазначте на що саме потрібні гроші й чому це важливо. 

Лаконічний та зрозумілий зміст

Будь-який збір є терміновим, як сам по собі, так і в очах його автора. Але наголошувати про це в назві чи зазначати в описі не дуже доречно. Так само як і писати у повідомленні великими літерами або використовувати багато знаків оклику. Потрібної уваги це не приверне. Натомість коротка та зрозуміла назва, яка зможе викликати у відвідувача певну емоцію чи цікавість, буде більш ефективною.

Як організувати збір на армію

Авто для ЗСУ. Ілюстративне фото з мережі

Не менш важливою частиною будь-якого посту зі збором є його зміст. Замість великої розповіді, чому ви збираєте саме на цю автівку, а не на будь-яку іншу, краще звести технічні відомості до короткого опису.

"Короткий опис проєкту — дуже важлива частина, бо великий опис не всі готові читати. Щоб зацікавити людей, опис має ледве не в одному реченні містити все, що відбувається в цьому проєкті. Якщо це збір на автівку, там має бути: що це за автівка, куди вона піде і скільки грошей на неї треба, чому важливо підтримати саме цей збір. Усі речі, про які можливо публічно розповісти, ми просимо вказувати", — говорить Сергій Лукачко.

Розкажіть історію

Сухі цифри не забезпечать достатньої уваги. Тому на платформі "Доповідай" волонтерам рекомендують розповідати історії. Свою власну — про мотивацію і важливість цього збору та історію тієї людини, якій ви хочете допомогти. Прикріплене коротке відеозвернення чи фото того, кому піде ця умовна автівка або будь-що інше, приверне увагу і створить необхідний контакт. 

"Коли люди бачать в соціальних мережах збори на автівку, вони підтримують не сам збір на автівку — вони підтримують емоції, які викликав той чи інший пост. Ми розуміємо, що схожих зборів дуже багато, особливо на автівки, генератори, старлінки, колеса тощо, бо це розхідники. Але автор може скористатися змогою передати саме свою мотивацію, свою історію, чому він хоче допомогти своїй близькій людині. Бо дуже часто ті, для кого збирають кошти, є саме близькими людьми — це друзі, родичі, знайомі і їхні історії є надзвичайно різними", — пояснює пан Сергій.

Сергій Лукачко додає: історія не має бути "простирадлом" тексту, це може бути 2-3 абзаци з коротеньким відеозверненням. І це вже буде давати більші результати.

Підтримуйте активність

Почати збір — це половина справи. Дуже поширеною проблемою у волонтерів-початківців є те, що після публікації посту зі збором про нього забувають, лишаючи все на самоплив. Проте збір треба просувати.

Сьогодні це може бути прохання про перепост, розіслане кільком десяткам друзів. Завтра — лист-звернення про допомогу у зборі до кількох підприємців. Ще через день — розіграш за певний донат якогось призу. Якщо про збір постійно нагадувати та підтримувати його "живим",  у нього буде більше шансів закритися успішно і швидко.

Як організувати збір на армію

Ілюстративне фото з мережі

Активно використовуйте платформи соціальних медіа для поширення інформації про вашу ініціативу. Залучайте своїх родичів, друзів та колег, просіть їх поширювати інформацію про збір у своїх "бульбашках". Зробіть короткий пресреліз і розішліть його новинним ЗМІ у вашій області. Напишіть пост про проміжні результати — подякуйте тим людям, які вже підтримали збір. 

Не жалітися і не гніватися

Якщо збір зупиняється, не треба жалітися та гніватися в пості на підписників, радить Сергій Лукачко. Краще поділіться тим, що вам потрібна допомога і дайте алгоритм, як вам можна допомогти. Пан Сергій відзначає, що цей лайфхак він отримав з власного досвіду. 

"Одного разу у нас був терміновий збір, який не хотіли підтримувати. І я написав, що це мене засмучує, бо він є дуже важливим. І люди почали цікавитися, як можна його підтримати. Я вже потім зрозумів, що людям потрібні інструкції".

Боятися теж не треба

Багато локальних волонтерів чи організацій бояться звертатися по допомогу до бізнесів чи підприємців. Дійсно, зазвичай великі компанії залучені до підтримки великих фондів і їм може не вистачати ресурсу на локальні запити. Але звернення до умовної одеської кав'ярні чи невеликої львівської ІТ-компанії не зашкодить у будь-якому випадку. 

Зробіть список з 10-15 компаній, які потенційно можуть підтримати вас у вашому місті. Запропонуйте їм зробити оголошення у соціальних мережах та протягом якогось часу виділяти на закриття вашого збору кілька відсотків з доходу. Підприємці часто хочуть допомогти, але поки ви самі не розкажете про себе і свою історію, вони можуть і не знати, що ви потребуєте допомоги.

Інший важливий аспект — створювати спільноту навколо себе, говорить Сергій Лукачко. "Сьогодні Вася задонатив — завтра зробив сайт безплатно, бо він розробник. Або людина зробила внесок в 500 гривень — завтра вона допомагає привезти з-за кордону цю автівку. Треба згуртовувати людей і працювати з ними далі, бо окрім донату нерідко у людей є прагнення допомогти фізично або допомогти зібрати цю суму, але вони не знають як. Тут важливо саме співпрацювати з людьми, бо коли ми тримаємося разом, легше досягати результатів".

Як організувати збір на армію

З кожної чашки кави — гроші на ЗСУ. Ілюстративне фото з мережі

Влаштовуйте розіграші

Також у "Доповідай" радять додавати до збору якісь активності. Дуже дієвими й приємними є певні винагороди доброчинцям. Наприклад, якщо людина зробить донат в 1000 гривень, автор подарує їй гільзу з гравіюванням цього проєкту або благодійного фонду. Якщо задонатить 5 тисяч, то отримає російський продуктовий набір. 

"Люди будуть відчувати свою причетність до цієї історії. Бо коли вдома чи на роботі у тебе стоїть така військова гільза, ти постійно пригадуєш свою участь у проєкті. І це значно приємніше, ніж задонатити тисячу гривень і потім чекати, коли буде той фінішний звіт. Відчуття причетності дуже важливе. Це показує кейс браслетів «Азовсталі» або сіль «Міць». Людям треба щось на згадку. Це не має бути професійний мерч, це повинно бути щось, що близьке автору або те, що близьке військовим, на потребу яких власне і був відкритий збір", — радить Сергій Лукачко.

Звітність — важлива

Доброчинцям важливо розуміти, як використали зібрані кошти та кому вони допомогли. По-перше, це створює репутацію та спонукає людей і надалі переказувати вам кошти. По-друге, кредит довіри допоможе також залучити нових донаторів. Після закриття збору коштів надішліть подяку всім донорам і поділіться з ними звітом про використання зібраних коштів. Відчуття, що їх пожертвування було цінним і зрозумілим, може мотивувати людей підтримувати вашу організацію в майбутньому.

Один в полі не воїн

Волонтерство є дуже складною працею і не всі, долучаючись до неї, можуть тверезо оцінити власні сили. Більше ніж через рік від початку повномасштабного вторгнення багато волонтерів виснажуються і втрачають мотивацію. Закривати збори лише власними силами дуже важко. Саме тому важливо заручатися підтримкою краудфандингових платформ, лідерів думок чи просто партнерів.

А це точно працює?

Завдяки платформі "Доповідай" десятки волонтерів вже придбали для військових необхідне обладнання та амуніцію: від взуття, тепловізорів та БПЛА до авто швидкої допомоги для бойових медиків. Сьогодні платформа зібрала понад 4 млн гривень для майже 40 проєктів.

Пан Сергій розповідає історію, яка вразила його особливо. На самому старті проєкту "Доповідай" було відкрито збір на автівку для парамедика. Попри постійні проблеми зі зв'язком та труднощі в комунікації (парамедик, якому купляли авто, був в прифронтовій зоні), цей проєкт також було реалізовано в максимально швидкому темпі.

"Це був наш знайомий, який на власній автівці вивозив/евакуйовував військових, рятував їх в екстремальних умовах. Збір на авто за один день зібрав 145 тисяч гривень, а один фонд просто запропонував: «а давайте ми вам подаруємо цю автівку», бо це гарячий напрямок і ця історія справді торкала. Але найбільше надихнуло те, що людині, якій ми збирали на автівку, було плювати на всі негаразди й вона продовжувала працювати та лишалася суперпозитивною. Попри все. Саме такі люди дають мотивацію і заряд рухатися далі".

1518

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: