fbpx
Сьогодні
12:32 05 Гру 2023

"Рука допомоги": у Мінсоцполітики перезапустили програму для малозабезпечених - як працює це рішення

Фото: З відкритих джерел

У Міністерстві соціальної політики перезапустили раніше розроблену програму "Рука допомоги", за допомогою якої непрацюючі громадяни з малозабезпечених сімей можуть отримати кредит на започаткування або розвиток власної справи.

Про це пише Рубрика, посилаючись на пресслужбу відомства.

У чому проблема?

Однією з цілей соціальної політики в Україні є:

  • максимальна допомога особам і родинам, які опинились у складних життєвих обставинах,
  • забезпечення умов для подолання цих обставин.

З початком повномасштабної війни, розв'язаної російською федерацією, для багатьох родин, що втратили житло, роботу, заощадження, критично важливим стало повернення до самостійного й економічно незалежного життя.

Тому створення механізмів підтримки для організації підприємницької діяльності і здобуття економічної самостійності для таких родин набуло особливої актуальності.

Яке рішення?

Нагадаємо, що Програму було розроблено спільно зі Світовим банком, у 2016 -2018 рр. Вона була пропілотована у Львівській, Полтавській, Харківській, Донецькій, Житомирській, Чернігівській областях та зарекомендувала себе як успішний соціальний проект.

За цей період 237 підприємців змогли започаткувати власну справу.

Наразі, на початку року тимчасово згорнуту з початком повномасштабної війни, програму "Рука допомоги" поновили. На реалізацію програми державою виділено 9,6 млн грн.

"Міністерство перезапустило розроблену раніше програму "Рука допомоги". Вона спрямована на допомогу малозабезпеченим особам у відкритті власної справи", наголосили в Мінсоцполітики.

Як це працює?

Суть програми полягає в тому, що непрацюючі працездатні особи з малозабезпеченої сім'ї можуть отримати одноразову безвідсоткову безповоротну допомогу в розмірі до 100,5 тис. грн для відкриття або розвитку власної справи.

Фінансова допомога надається на придбання обладнання та матеріалів, необхідних для розвитку власного бізнесу. Громадяни можуть отримати безвідсотковий кредит від держави строком на 3 роки.

Допомога має бути повернута:

  • або після закінчення трирічного терміну з дати її отримання, однією сумою (протягом 30 календарних днів),
  • або достроково, частинами відповідно до графіка, узгодженого центром зайнятості.

"Важливо: сума фінансової допомоги, що повертається, зменшується на суму сплачених податків, зборів та ЄСВ", – підкреслюють у міністерстві.

Важливо!! Допомогу не потрібно повертати, якщо підприємець:

  • сплатив податки, збори та ЄСВ у сумі, що перевищує суму наданої допомоги;
  • у перший рік від дати отримання допомоги, за направленням центру зайнятості, працевлаштував щонайменше 2-х осіб із малозабезпечених сімей терміном не менше, ніж на два роки.

Для отримання кредиту людина має:

  • звернутися до найближчого Центру зайнятості,
  • подати заяву про надання фінансової допомоги,
  • бізнес-план,
  • довідку про несудимість до створеної Комісії з питань надання допомоги на здобуття економічної самостійності малозабезпеченої сім'ї.

До складу Комісії входять представники центру зайнятості, представники органів соціального захисту населення, органів місцевого самоврядування, територіальних органів ДПС, організацій роботодавців та профспілок (за згодою).

Далі Комісія розглядає подані документи і після засідання надсилає особі письмове повідомлення про прийняте рішення.

"Якщо рішення позитивне, особа має створити юридичну особу або зареєструватися як фізична особа-підприємець протягом 30 календарних днів від дати отримання повідомлення", підкреслили в повідомленні.

Нагадаємо, що допомогти жінкам розвивати власні бізнеси, розширити горизонти своїх знань та вмінь у 2023 розпочали серію навчань Women Biz Days. Їхня мета – дати українкам підґрунтя для успішного ведення бізнесів.

Окрім того, за дорученням німецького Федерального міністерства економічного розвитку та співробітництва (BMZ), KfW та Міністерство фінансів України підписали Угоду про грант в сумі 50 млн євро для фінансування програми 5-7-9, яку впроваджує Фонд розвитку підприємництва.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: