fbpx
Сьогодні
20:22 03 Гру 2023

Майже половина українців вірять у покращення ситуації на фронті взимку, - опитування

English version here

Фото: З відкритих джерел

Громадяни України взимку очікують покращення ситуації на фронті, проте погіршення в економіці. Найбільш песимістично налаштовані жителі столиці та молодь.

Про це свідчать результати опитування "Україна в умовах війни", проведеного соціологічною групою "Рейтинг", інформує Рубрика.

Так, у покращення ситуації на фронті вірять 46% респондентів.

Молодь віком 18–35 є більш песимістичною в оцінках — 38% опитаних вірять, що ситуація на фронті покращиться, тоді як серед старших людей віком 51+ цей показник сягає 52%.

За песимістичними очікуваннями лідирує економіка:

  • 34% респондентів очікують на погіршення у цій галузі,
  • 43% — не чекають жодних змін.

Найбільше на погіршення ситуації в економіці очікують кияни (49%).

Загалом що молодші та забезпеченіші респонденти, то вища серед них частка людей із негативними очікуваннями стосовно економіки, зазначають соціологи.

Однак коли йдеться про зміни особистого стану справ узимку, тут негативні очікування переважають серед менш заможних: серед забезпечених громадян частка тих, хто очікує погіршення свого становища, становить 7%, водночас серед менш заможних — 28%.

Галузь енергетики оцінюється як така, що покращиться (17%) або залишиться без змін (43%).

Щодо оцінки потенційної ситуації з енергопостачанням опитані вважають, що вона буде кращою порівняно з минулим роком (41%) або ж буде такою самою, як торік (49%).

Водночас серед жителів прифронтових та деокупованих територій 54% в обох категоріях вважають, що їх ситуація з електропостачанням буде така сама, як і минулого року, тоді як центрально-західні регіони мають більше оптимістичних очікувань і думають, що ситуація буде кращою.

Песимісти — кияни та молодь

На основі очікувань щодо зими автори опитування провели кластерний аналіз та визначили серед респондентів декілька категорій.

Так, за своїми очікуваннями ситуації цієї зими респонденти поділяються на три групи: песимісти (25%), оптимісти (21%) та ті, хто не визначився зі своїми очікуваннями (54%).

Найбільша частка оптимістів спостерігається серед жителів центральних областей, сіл та людей віком 51+. Водночас жителі Києва та молодь (18–35 років) є найбільш песимістично налаштованими.

Довідка

Авдиторія опитування — населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування був відсутній український мобільний зв'язок.

Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Загалом упродовж 22–23 листопада 2023 року було опитано 1000 респондентів.

Використовувався метод CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing, тобто телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів.

Нагадаємо, майже 75% опитаних громадян України підготувалися до можливих проблем з енергопостачанням взимку: найбільш інтенсивно готувалися люди молодого та середнього віку, а також більш забезпечені та мешканці столиці.

Також повідомляли, що частка громадян росії, хто прагне продовження війни, становить на сьогодні 39%, і це вперше з початку повномасштабного вторгення вона стала меншою за частку росіян, а це 48%, які виступають за перемовини з Україною.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: