fbpx
Сьогодні
16:21 03 Гру 2023

В Україні для будівництва укриттів у закладах освіти створять нові стандарти: у чому рішення

English version here

Міністерство освіти і науки України підписало меморандум про взаєморозуміння з Житомирською міською радою та представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні щодо створення нових стандартів для укриттів.

Про це повідомляє Міністерство освіти та науки України, пише Рубрика.

У чому проблема?

Через повномасштабне вторгнення росії в Україну та загрозу ракетних обстрілів мирного населення в закладах освіти облаштували укриття, де діти та вчителі можуть сховатися під час повітряних тривог.

Проте, війна продовжується і, для збереження якості освітнього процесу, старим укриттям потрібна модернізація.

Яке рішення?

В Україні планують створити типову проєктно-технічну документацію для укриттів у закладах освіти, яку будуть використовуватися для побудови нових укриттів у школах і дитсадках.

Відповідний меморандум про створення нових стандартів для укриттів 30 листопада був підписаний Міністерством освіти і науки з Житомирською міською радою та Представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

Як це працює?

"Його мета — створення проєктно-технічної документації та дизайн-проєктів для укриттів у закладах освіти, які будуть використовуватися для побудови нових укриттів у школах і дитячих садочках в Україні", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що такі проєкти укриттів враховуватимуть потреби дітей задля психологічного та фізіологічного комфорту й відповідатимуть новим державним будівельним нормам.

У МОН поінформували, що розроблена проєктна документація буде в загальному доступі для всіх українців і завантажена в додаток "Дія".

Це дозволить всім громадам зекономити кошти та суттєво скоротити терміни для початку будівництва укриттів.

"У межах підписаного меморандуму буде розроблено проєктно-кошторисну документацію для садочків на 100, 150, 200 і 250 осіб проєктної потужності та для шкіл на 200, 300, 500, 700 осіб", — зазначається у повідомленні.

За словами міністра освіти і науки Оксена Лісового, наразі кожна громада витрачає орієнтовно 5 місяців на проєктно-кошторисну документацію і приблизно 1–1,5 млн грн на це для кожного закладу освіти.

"У межах підписання меморандуму будуть розроблені типові проєкти будівництва укриттів, що дозволить громадам скоротити час на проєктно-кошторисну документацію до 1–1,5 міс. і витрачати кошти суто на геологічні роботи із привʼязкою до конкретної місцевості. Це від 2 млрд грн економії загалом, а також стандартизація підходів для будівництва укриттів по всій Україні", – наголосив міністр.

За даними МОН, уже у 2024 році перші укриття за новими стандартами облаштує Житомирська міська рада в закладах освіти міста.

Надалі на базі цих стандартних проєктів міністерство сприятиме облаштуванню укриттів у всій країні, щоб кожна дитина мала доступ до якісної освіти навіть під час війни.

Довідка

За словами заступника міністра освіти і науки Андрія Сташківа, для облаштування в українських закладах освіти укриттів загалом потрібно 153 мільярди гривень, і це є неймовірно велика сума. Він нагадав, що на наступний рік передбачено 2,5 мільярди гривень на ремонт і будівництво укриттів.

"Це дуже мало і тому ми зараз працюємо з міжнародними донорами і партнерами (щодо цього питання – ред.)", – заявив заступник глави МОН.

Сташків висловив думку, що будувати укриття у освітніх закладах – це фактично будувати підземні школи.

"Мінінфраструктури зараз розробляє типові проєкти укриттів, які будуть передбачати можливість навчання в них. Зрозуміло, що це насправді складно організувати, бо в укриттях потрібно і вентиляцію, і правильно організувати саме якісний освітній процес. Але такі типові проєкти будуть зроблені, і на жаль, у нас будуть території, де нам потрібно буде їх будувати", – сказав він.

Нагадаємо, Рубрика уже повідомляла, що Міністерство відновлення розробило посібник для спорудження укриттів у дитсадках та школах. Особлива увага в практичному Посібнику приділяється заходам щодо забезпечення доступного та безпечного середовища для вихованців та учасників освітнього процесу всіх вікових категорій.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: