fbpx
Сьогодні
19:29 02 Гру 2023

Литва презентувала оновлену концепцію "Коаліції з розмінування": як працює це рішення

English version here

Міністр національної оборони Литовської Республіки Арвідас Анушаускас презентував оновлену концепцію «Коаліції з розмінування» заступникові Міністра оборони України Юрію Джигиру під час його візиту до Вільнюса.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Міністерство оборони.

У чому проблема?

Через російське вторгнення в Україну та активні бойові дії наша країна забруднена вибухонебезпечними предметами. Деякі аналітики називають нашу країну найбільш замінованою у світі.

Площа забрудненої мінами деокупованої території нині становить близько 45 000 кв. км, а за повної деокупації території України вона збільшиться ще приблизно на 190 000 кв. км.

Яке рішення?

Оновлену концепцію «Коаліції з розмінування» у Вільнюсі презентував Міністр національної оборони Литовської Республіки Арвідас Анушаускас.

«Міни та нерозірвані снаряди, якими Росія засіяла наші землі, – це не лише перешкода контрнаступу, це – постріл в наших дітей та онуків, тому що заміновані країни продовжують потерпати від цих невидимих убивць десятиріччями після закінчення воєн. Литва сьогодні очолює дуже важкий напрямок боротьби з цією підступною зброєю. Зокрема, розширення роботи коаліції на зони бойових дій підтверджує готовність швидко враховувати найгостріші проблеми і знаходити шляхи їх вирішення», – наголосив Юрій Джигир.

Як це працює?

Концепція включає у себе:

  • елементи «гуманітарного розмінування» звільнених окупованих територій
  • «бойове розмінування» на лінії зіткнення з ворогом.

За словами Арвідаса Анушаускаса, для литовської сторони реалізація цього питання є основним пріоритетом в наданні допомоги Україні на 2024-2026 роки. До протимінної коаліції, очолюваної Литвою, наразі мають намір приєднатися 22 країни.

Нагадаємо, що Федеральна рада Швейцарії затвердила пакет допомоги у розмірі 100 мільйонів швейцарських франків для розмінування цивільних та сільськогосподарських територій в Україні та надання допомоги у відновленні країни.

Крім того, Міністерство енергетики України та американська компанія Tetra Tech, Inc домовилися про співпрацю у протимінній діяльності. Відповідний меморандум у присутності міністра енергетики Германа Галущенка та віцепрезидента компанії Tetra Tech, Inc Стіва Прістлі підписали заступник міністра Ярослав Демченков і керівник проєкту Tetra Tech, Inc Джефф Колдвелл.

У Запоріжжі інженери та учні "Школи робототехніки" створили робота-сапера для потреб Збройних сил та надзвичайників.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: