fbpx
Сьогодні
14:22 07 Лис 2023

На Рівненщині виявили новий підвид коронавірусу - "Арктур"

Фото: HayDmitriy/Depositphotos

Новий підвид штаму "Омікрон" – "Арктур" зафіксували на території Дубенського району Рівненської області.

Про це повідомили начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль та генеральний директор обласного центру контролю та профілактики хвороб Роман Сафонов.

"Це субваріант COVID-штаму "Омікрон", який співпадає з назвою найяскравішої зірки в північній півкулі. Його вперше виявили у січні 2023 року в Індії, він швидко поширюється світом, переважає і в Сполучених Штатах Америки.

Характеризується дещо підвищеним рівнем заразності, більший у 1,2 рази, ніж близький до нього штам "Кракен", – пояснив Сафонов.

Директор обласного центру контролю та профілактики хвороб каже, що "причин для паніки немає":

  • цей підвид не є небезпечнішим, ніж попередні штами,
  • Всесвітня організація охорони здоров'я оцінює його серйозність як низьку.

""Арктур" викликає у пацієнтів багато симптомів, притаманних для попередніх варіантів COVID-19: високу температуру, кашель, біль у горлі, м'язову слабкість. Однак додався новий симптом – сверблячий кон'юнктивіт без гною, але з відчуттям липкості в очах. Раніше таких очних проявів було менше", – повідомив фахівець.

Зазначимо, що у вересні представники європейських органів охорони здоров'я повідомили, що у низці країн світу зафіксований новий варіант коронавірусу – ВА.2.86, який отримав назву "Пірола".

Він є підштамом "Омікрона", що налічує понад 30 мутацій. Штам "Пірола" може бути ще заразнішим, а перебіг хвороби – ще важчим.

Окрім того, нещодавно ми писали, що в 6 областях України виявили підвид COVID-штаму Омікрон – "Еріс".

Як повідомляли, за даними Міністерства охорони здоров'я, на території України циркулюють уже близько 14 різних штамів вірусу довкола "Омікрона".

У перший тиждень жовтня в Україні були зареєстровані 5186 випадків захворювання на Covid-19, з яких 18 виявилися летальними.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: