fbpx
Сьогодні
Фото 14:39 28 Лис 2023

МКіП: скіфське золото є початком повернення викрадених росією українських цінностей

English version here

Сьогодні, 28 листопада, у Музеї історичних коштовностей України презентували окремі артефакти колекції "Крим: золото й таємниці Чорного моря", які напередодні повернулися до нашої країни з Нідерландів.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Міністерство культури та інформаційної політики України.

Як зазначають, у презентації взяли участь т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв, Перша заступниця Міністра закордонних справ України Еміне Джапарова, заступниця Міністра юстиції України Ірина Мудра та Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Нідерланди в Україні Єннес де Мол.

скіфське золото

""Скіфське золото" – найбільш коштовна українська колекція, яку росіянам так і не вдалося привласнити. Колекція вже розмитнена в Україні", повідомив т. в. о. МКіП Ростислав Карандєєв.

скіфське золото

Очільник відомства розповів, що до повернення українського надбання були залучені наші дипломати, юристи, культурні діячі, правоохоронці та спецслужби, які провели масштабну роботу.

 

"565 предметів, які повернулися, будуть долучені до колекції. Віримо, що після повернення Криму артефакти повернуться додому.

Вдячні світовій спільноті, яка солідарна з Україною. Дякую всім причетним до цієї місії – повернення української культури.

Дякую МЗС, Міністерству юстиції, Посольству Королівства Нідерланди в Україні, СБУ, усім, хто був в єдиній команді, яка працювала на результат. Повернення колекції, яка по праву належить Україні, має стати початком повернення викрадених росією артефактів та частиною майбутньої репарації країни–агресора", – сказав Карандєєв.

скіфське золото

Зауважують, що колекція складає коштовності з чотирьох кримських музеїв:

  • Центрального музею Тавриди,
  • Керченського історико-культурного заповідника,
  • Національного заповідника Херсонес Таврійський,
  • Бахчисарайського історико-культурного заповідника.

скіфське золото

"Вітаю усіх нас з цією перемогою. Для мене це надзвичайна честь, адже я брала участь в усіх судових засіданнях. Українська делегація була потужно представлена музейниками. Нас намагались звинуватити в політизації процесу.

Зрештою рішення суду було на боці України. Цей кейс вчить нас одному, якщо не зупинити агресію, вона збільшиться у просторі. Справедливість має бути відновлена, і рф має бути покарана", – підкреслила Еміне Джапарова.

скіфське золото

Як відомо, судові баталії за цінності з чотирьох музеїв Криму тривали майже 10 років. До деокупації Криму "Скіфське золото" тимчасово зберігатиметься у Скарбниці Музею на території Києво-Печерської лаври.

"Національне культурне надбання повернулося до свого власника. Україна з 2014 року тримає фронт оборони та здійснює наступ на юридичному фронті. Ця справа, це рішення – знакове з точки зору встановлення юридичних фактів.

Попри абсурдність доводів росії, був встановлений факт того, що росія хотіла встановити те, що суверенітет України не поширюється на території України. В результаті ми маємо рішення, яке свідчить, що Крим – це Україна. Завдяки спільній роботі усіх органів, ми домоглися рішення на нашу користь. Щира вдячність Нідерландам за послідовну підтримку України", – зазначила заступниця міністра юстиції України Ірина Мудра.

скіфське золото

Своєю чергою Посол Королівства Нідерланди в Україні Єннес де Мол відзначив, що повернення колекції – є ознакою незалежності нідерландської судової системи, яка пройшла довгі випробування.

"Україна має законний інтерес у захисті своєї культурної спадщини, тому Окружний суд Амстердама застосував правові норми Гаазької конвенції та Конвенції ЮНЕСКО.

І ось ми тут. Кримські скарби безперешкодно повернуті в Україну. Сподіваюсь, що в осяжному майбутньому артефакти повернуться в український Крим", підкреслив він.

скіфське золото

Ростислав Карандєєв разом з уповноваженим представником Музею відкрили один з боксів та показали частину артефактів. Невдовзі колекція буде повністю експонована.

Нагадаємо, як раніше повідомляла Рубрика, артефакти з чотирьох музеїв Криму, які були представлені на виставці "Крим: золото й таємниці Чорного моря" в Амстердамі, після десяти років судових процесів повернулися до Україну.

Фото: кореспондент Рубрики Микола Тимченко

Що відомо про "Скіфське золото" 

У лютому 2014 року колекція "скіфського золота" була вивезена в Амстердам для участі у виставці "Крим: золото і таємниці Чорного моря", яка проходила в Музеї Пірсона.

Після окупації Криму Росію, що сталася вже після відкриття виставки, виникло питання про те, кому повертати колекцію загальною страховою вартістю 10 млн доларів.

26 січня 2022 року так звані російські кримські музеї в тимчасово окупованому Криму подали касаційну скаргу на рішення Апеляційного суду Амстердама щодо повернення колекції "скіфського золота" Україні.

"Скіфське золото" мають повернути Україні – таке рішення ухвалив Апеляційний суд Амстердама 26 жовтня 2021 року.

У червні 2023 року, після майже 10 років судового розгляду, Верховний суд Нідерландів повністю відмовив у касаційній скарзі кримських музеїв і залишив чинним рішення апеляції, яким було задоволено позовні вимоги України.

Як стало відомо, музей у Нідерландах скасував борги за зберігання "Скіфського золота".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: