fbpx
Сьогодні
20:59 25 Лис 2023

Фінляндія не має наміру вести переговори з росією щодо ситуації на кордоні, – прем’єр

Прем'єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо заявив, що його уряд не має наміру вести переговори з керівництвом Росії щодо ситуації на східному кордоні.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Yle.

За його словами, рішення не зміниться доти, поки не закінчиться агресивна війна Росії проти України.

«Ми готові до обговорення на дипломатичному рівні. Відтоді як Росія вторглася в Україну, з Росією не ведеться жодних політичних дискусій», – сказав Орпо.

У 2016 році аналогічна ситуація на східному кордоні була вирішена шляхом переговорів з президентом Росії Володимиром Путіним. Орпо, який обіймав на той час посаду міністра внутрішніх справ, також двічі відвідував Москву для обговорення цього питання.

Ситуація на кордоні між Фінляндією та росією

Ще у вересні 2022-го міністр закордонних справ країни Пекка Хаавісто заявив, що Фінляндія не бажає бути "транзитною країною" і починає національні заходи щодо запобігання в'їзду в країну російським громадянам.

Фінляндія також направила лист до Європейської комісії з проханням дати спільні рекомендації всім країнам Шенгенської зони щодо скасування або анулювання віз виданих громадянам росії. Пізніше Хаавісто повідомив, що з 30 вересня 2022 року Фінляндія закриває кордон для російських туристів із шенгенськими візами.

А з 16 вересня країна заборонила в'їзд легкових автомобілів, зареєстрованих у росії. Це зробили після роз'яснення Єврокомісії, аби уникати ухилення від санкцій ЄС.

Окрім того, прикордонна служба Фінляндії ухвалила рішення з 9 листопада не пропускати російських велосипедистів на територію країни, аби запобігти в'їзду нелегальних мігрантів.

Згодом уряд Фінляндії вирішив узагалі закрити чотири пункти пропуску на кордоні з росією на тлі того, що протягом останніх місяців більше людей намагаються перетнути кордон із незаповненими проїзними документами.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: