fbpx
Сьогодні
10:13 25 Лис 2023

До України завітав президент Швейцарії Берсе

English version here

Президент Швейцарії Ален Берсе. Фото: Ален Берсе / ТвіттерФото: Ален Берсе / твіттер

25 листопада голова Федеральної ради Швейцарії Ален Берсе приїхав до України для участі в міжнародному саміті з питань продовольчої безпеки та зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Президента Швейцарської конфедерації у Twitter (X).

"У центрі уваги – вплив агресивної війни РФ на світову продовольчу безпеку та довгострокова підтримка Швейцарії для України", – зазначив Берсе.

Раніше президент Швейцарії висловив переконання, що приєднання до санкцій Євросоюзу проти росії не суперечать її політиці нейтралітету, на відміну від ситуації, якби країна допомагала ухилятись від них.

Берсе нагадав, що агресивна війна росії проти України порушила всі принципи міжнародного права згідно зі Статутом ООН.

Окрім того, Ален Берсе наголошував, що війну росії проти України не треба розглядати як суто регіональний конфлікт і проблему європейського масштабу.

"Не повинно бути так, щоб на це дивилися як на континентальну (європейську) справу, це справа всього світу, вона стосується всіх", – підкреслив Берсе.

Зауважимо, що Швейцарія також виступила за створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України.

"Швейцарія твердо переконана, що агресія проти України не повинна залишитися безкарною", – йде мова у заяві.

У документі також нагадали, що за останні місяці цю ініціативу підтримали 38 країн, зокрема Франція, Німеччина, Норвегія, Гватемала, Японія та Канада.

Також минулого року Федеральна рада Швейцарії роз'яснила, що нейтралітет країни сумісний із санкціями Європейського Союзу проти росії, але не членством у НАТО.

Що відомо про блокування Швейцарією постачання зброї в Україну

Як відомо, Швейцарія з 1815 року дотримується політики нейтралітету. Берн не постачає свою зброю для ведення війни, не надає іншої військової допомоги.

Окрім цього, вона не дозволяє реекспорт своєї зброї в треті країни. Це стосується і війни в Україні.

Швейцарія з лютого 2022 року надала Україні лише фінансову та гуманітарну допомогу. У травні 2023 Берн зробив крок до постачання Україні озброєння.

Проте, як писала Рубрика, нижня палата парламенту Швейцарії – Національна рада – відхилила законопроєкт, відомий як "Lex Ukraine", який дозволив би третім державам передавати Україні зброю швейцарського виробництва.

Як писала Рубрика, 7 червня, Сенат Швейцарії (верхня палата парламенту) погодив поправку до закону про військові матеріали, яка може розблокувати реекспорт зброї у треті країни, зокрема в Україну.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: