fbpx
Сьогодні
20:15 23 Лис 2023

У Голосіївському лісі знайшли рідкісний організм, якого не бачили майже 90 років

Фото: Wikipedia.org

У Голосіївському лісі, що розташований у південній частині Києва,  знайшли рідкісний лишайник, який бачили останній раз майже 90 років тому.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Фейсбук Національного природного парку Голосіївський.

Як повідомили науковці, Голосіївський ліс не перестає вражати, бо зберігає низку рідкісних організмів, у тому числі і лишайників. Однак їх знайти нелегко.

"Одним з них є Punctelia subrudecta, який швидко зникає на рівнині внаслідок забруднення повітря", розповіли біологи.

Зазначають, що останнього разу в Голосіївському лісі цей лишайник відмічав у 1934 році видатний український ліхенолог А.М. Окснер. Гербарний зразок дотепер зберігається в Інституті ботаніки ім. М.Г. Холодного НАНУ. До речі, це був і єдиний локалітет у межах Київської області.

Лишайник Голосіївський ліс

Фото: Національний природний парк Голосіївський

Серед 1730 досліджених Л.В. Димитровою дерев у 2007-2008 роках в селітебних ландшафтах міста Києва цей рідкісний лишайник був знайдений лише на одному з них.

"Нам також вдалося побачити Punctelia subrudecta в старовікових лісах урочища "Лісники" на минулому тижні, через майже 90 років після останнього його спостереження в Голосіївському лісі", – заявили співробітники НПП.

Довідка

Punctelia subrudecta — вид лишайників родини Parmeliaceae. Фінський ліхенолог Вільям Ніландер описав його як новий вид як Parmelia subrudecta. Хільдур Крог переніс його до роду Punctelia в 1982 році.

Нагадаємо, що у Київській області, на території Чорнобильського заповідника, фотопастки зафіксували наявність рисі євразійської. Цей вид є рідкісним і зник у минулому столітті з території українського Полісся.

Окрім того, до Чорнобильської зони повернувся зниклий вид диких тварин, яких там не бачили понад 100 років. Дослідник Сергій Гащак розповів, що у лісі біля Чорнобиля знову можна зустріти бурого ведмедя.

Також у Чорнобильській зоні помітили птаха із Середземноморського регіону, якому невластиво проживати в України. Мова йде про Мартина скельного, який став новим видом пернатого для заповідника.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: