fbpx
Сьогодні
17:19 21 Лис 2023

"Варто знати": у Вінниці створили посібник для поранених військових

Посібник для поранених захисників та захисниць, створений у Вінниці

"Вінницький аналітично-просвітницький центр Ветеранський простір" створив посібник для поранених військових "Варто знати". Там зібрали всю необхідну інформацію про проходження лікарських комісій, оформлення виплат та можливості для протезування. Деталі дізнавалась "Рубрика".

У чому проблема?

Отримання поранення під час бойових дій стає серйозним випробуванням для українських військових, адже крім фізичних травм наші захисники стикаються з низкою юридичних та організаційних питань. Часто на їх вирішення уходить багато часу та сил. Бюрократизованість процесів лікування, відсутність повноцінної комунікації та зрозумілих алгоритмів подальших дій – все це тільки додає стресу військовослужбовцям та його близьким.

Яке рішення?

У Вінниці Громадська спілка "Вінницький аналітично-просвітницький центр Ветеранський простір" створила для поранених військовослужбовців посібник "Варто знати". У ньому є вся потрібна інформація про те, як проходити військово-лікарську комісію та МСЕК (медико-соціальну експертну комісію), як оформити грошові виплати, зробити протезування та багато інших важливих моментів, які можуть виникнути в процесі лікування та після нього.

Як це працює?

Як розповіла "Рубриці" керівниця Ветеранського простору Марія Довжик, посібник створили з метою чіткого та зрозумілого інформування військовослужбовців, які отримали поранення внаслідок бойових дій. Створення зручної та корисної "дорожньої карти" для військовослужбовців стало можливим завдяки проєкту "Правова та психологічна підтримка родин загиблих захисників та захисниць і поранених військових "Ми пору"» у Ветеранському просторі Вінниці за фінансової підтримки Міжнародного фонду "Відродження".

"Ветеранський простір у Вінниці існує з 2020 року. За цей час, включно з періодом повномасштабного вторгнення, до ветеранського простору було дуже багато звернень, – говорить Марія Довбик. – Поранені військовослужбовці зверталися до нас вже після лікування, але з тими питаннями, відповіді на які їм варто було б знати ще під час проходження лікування".

Розуміючи, що невизначеність або брак знань прямо впливає на військовослужбовців, які отримали поранення або проходять лікування, фахівці Ветеранського простору вирішили провести групові просвітницькі консультації саме в лікувальних закладах Вінниці.

Виїзна юридична консультація в одному з медичних закладів Вінниці

"Впродовж літа та осені ми відвідували лікарні, де військові відновлюються після травм, і проводили групові та індивідуальні юридичні консультації. Відтак зібрали найактуальніші запитання та проблемні кейси. Загалом охопили консультативною роботою понад 200 людей", – продовжує Марія Довжик.

Під час групових консультацій було виявлено 5 основних питань, на які поранені захисники потребували чітких відповідей:

  • ВЛК (важливі акценти про проходження комісії);
  • алгоритм дій при оформленні довідки про обставини
  • травми;
  • МСЕК (процедура проходження та необхідні документи);
  • грошові виплати при отриманні поранення (травми, контузії, каліцтва) внаслідок участі у бойових діях;
  • протезування.

Саме ці теми висвітлені у новоствореному посібнику. Також у виданні зібрані актуальні гарячі лінії, номери яких можуть бути корисними для ветеранів у вирішенні вищезазначених питань.

Презентація посібника "Варто знати"

"Тут є про порядок отримання грошового забезпечення, проходження комісії, про медико-соціальні експертні комісії, про протезування. Тут є зразки направлень, рапортів і заяв, які знадобляться пораненим військовим для оформлення соціальних гарантій від держави та отримання грошового забезпечення, — говорить Марія Довжик. – До розробки посібника ми залучили юристів та соціального менеджера ветеранського простору, який має власний військовий досвід, тому змогли максимально охопити всі ті питання, які нам задавали військові в індивідуальному порядку та під час консультацій в госпіталях".

Посібник надруковано накладом у 500 примірників. Його безкоштовно розповсюдять у військових шпиталях Вінниці. Також він доступний в електронному форматі на сайті Ветеранського простору.

Зараз громадська спілка вже має запити від інших лікувальних закладів, тож готує до друку додатковий наклад, аби посібник-дорожню карту можна було передати усім, хто того потребує. Абсолютно всі посібники в надрукованому чи електронному форматі поширюються безкоштовно.

"Це наша принципова позиція. На мою думку, таке продавати не можна. Посібник – це можливість донести інформацію до наших захисників. А коли ти володієш інформацією, це прямо впливає не тільки на твій психоемоційний стан, але і подекуди на фізичне здоров'я, – відзначає Марія Довбик. – Особисто для мене – це можливість бути корисною нашим захисникам і захисницям. Для мене це честь".

Ще більше корисних рішень!

Керівниця Ветеранського простору зазначила, що посібник "Варто знати" став продовженням попереднього проєкту спілки. Перший посібник "Варто пам'ятати", який містить 10 найактуальніших питань, був створений для мобілізованих військовослужбовців.

У Ветеранському просторі також нагадують, якщо ви військовий і на будь-якому етапі у вас виникли труднощі з отриманням відповідних документів або ваші права порушено, ви можете звернутися за консультацією до команди Ветеранського простору. Тут завжди готові допомогти.

Адреса спілки: м. Вінниця, вул. Єрусалимка, 8 Телефон: (067) 959 40 65

Сайт: https://www.vtprostir.com.ua

Сторінка у Фейсбук: https://www.facebook.com/vtprostir

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: