fbpx
Сьогодні
19:28 20 Лис 2023

У Парламенті пропонують в Україні встановити Міжнародний чоловічий день: для чого це рішення

Фото: з відкритих джерел

Народні депутати пропонують започаткувати в Україні Міжнародний чоловічий день. Відповідний законопроект зареєстровано у Верховній Раді.

Про це повідомляє Рубриказ посилання на сайт Верховної ради.

У чому проблема?

Однією з основних принципів сучасного правозабезпечення є принцип гендерної рівності.

В Україні, як і в багатьох інших країнах, існують Міжнародний жіночий день і День прав людини. Проте, для забезпечення повноцінної рівності статей, важливо встановити і Міжнародний чоловічий день, що визначається національним законодавством.

Яке рішення?

Народні депутати зареєстрували проєкт постанови, яким пропонують встановити в Україні Міжнародний чоловічий день і відзначати його щорічно 19 листопада.

Авторами законопроекту №10270 є нардепи від різних партій Марія Мезенцева та Олександр Мережко від "Слуги народу", а також Ярослав Юрчишин від "Голосу".

Вони вважають, що таке свято має привернути увагу до важливості ролі чоловіків у суспільстві, а також відзначити їхні досягнення. При цьому таке свято офіційно вже святкують у 80 країнах, зокрема у США, Канаді, Великобританії, Франції та Німеччині.

Як це працює?

Документ з'явився на сайті парламенту 20 листопада.

"В Україні, як і в багатьох інших країнах, існують Міжнародний жіночий день і День прав людини. Проте, для забезпечення повноцінної рівності статей, важливо встановити і Міжнародний чоловічий день, що визначається національним законодавством. Воно показує, що суспільство визнає важливість прав і проблем чоловіків, а також їхній внесок у суспільство. Це може стимулювати позитивні зміни в уявленнях про стать і взаємини між статями", – йдеться в постанові.

На думку ініціаторів документа, встановлення Міжнародного чоловічого дня допоможе акцентувати увагу на конкретних питаннях, які стосуються чоловіків, зокрема:

  • здоров'ї,
  • психічному благополуччі,
  • батьківстві.

Автори постанови також вказують, що встановлення Міжнародного чоловічого дня, на їхню думку, "може сприяти співпраці та обміну досвідом з іншими країнами у сферах, що стосуються чоловіків та гендерної рівності".

Документ направлено на розгляд комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Довідка

У світі свято отримало популярність 1999 році у Тринідаді і Тобаго.

Його ініціатором був доктор Джером Тілуксінгх, він вважав що свято підкреслить важливість ролі чоловіків у суспільстві.

Для святкування Тілуксінгх вибрав дату 19 листопада – це день народження його батька.

Нагадаємо, раніше ми писали, що Верховна Рада змінила дати трьох свят – Різдва Христового, Дня Української Державності, Дня захисників і захисниць України.

Окрім того, Православна церква України (ПЦУ) ухвалила рішення перейти на новоюліанський календар з 1 вересня 2023 року.

Таким чином, із 1 вересня 2023 року більшість християн України почнуть відзначати релігійні свята за новим календарем. Зокрема, Різдво святкуватимуть 25 грудня, а не 7 січня, День Святого Миколая – 6 грудня, а не 19 грудня, Водохреще – 6 січня, а не 18 січня.

Водночас не зміниться дата святкування Великодня та деяких інших свят.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: