fbpx
Сьогодні
Новини компаній 12:30 17 Лис 2023

BGV переймає досвід автоматизації та "зеленого видобутку" від передових скандинавських компаній

English version here

BGV Group Management

У листопаді 2023 року група спеціалістів та керівництво компаній у складі BGV Group Management, у портфелі якої біля 10 видобувних напрямів, відвідали низку передових видобувних підприємств Швеції, аби перейняти досвід та ознайомитися з сучасними технологіями «зеленого видобутку» (green mining), безвуглецевого виробництва та скандинавськими підходами сталого розвитку як майнінгових проєктів, так і галузі в цілому.

Про це йдеться на сайті BGV Group Management.

Так, у межах програми обміну досвідом відбулася зустріч з одним із міжнародних лідерів гірничо-металургійної галузі — шведською компанією LKAB. Експертна група BGV на запрошення партнерів відвідала шахти підприємства, розташовані за полярним колом у місті Кіруна, ознайомилася з технологіями видобування залізної руди, безвуглецевого виробництва заліза («зелена сталь») та оглянула новинки гірничих технологій. Нагадаємо, що LKAB є одним із лідерів із впровадження підходів сталого розвитку: стратегія компанії до 2045 року передбачає скорочення викидів парникових газів до нульових показників під час видобування та переробки руди.

BGV Group Management

Фото: BGV Group Management

Програма також передбачала знайомство із експертами та відвідування потужностей компанії BOLIDEN AITIK, яка керує найбільшим шведським кар'єром з видобутку міді відкритим способом. Група BGV відвідала видобувні об'єкти у місті Галліваре на півночі Швеції та оглянула виробничі потужності підприємства з отримання концентрату. На виробництві команда BGV ознайомилася з унікальними технологічними процесами та автоматизацією виробництва. Для прикладу, роботу всього виробництва забезпечує до 10 працівників, решта ж процесів переведено в автоматичний режим. На сьогодні компанія також активно впроваджує ініціативи для діджиталізації кар'єру  і поділилася з командою BGV основними підходами власної стратегії, ціль якої полягає в тому, щоб забезпечити безперервне цілодобове виробництво із максимальним рівнем безпеки. Мета компанії — побудувати «кар'єр майбутнього», керування якого не потребуватиме людського втручання, а здійснюватиметься роботизованою технікою з використанням AI. У розвитку новітніх технологій підприємство опирається на три головні складові: електрифікація, автоматизація та діджиталізація. За даними Boliden Aitik, ці процеси підприємство впроваджує спільно із міжнародними компаніями-лідерами, такими як Volvo, Ericsson, Atlas Copco, Sandvik та ABB.

BGV Group Management

Фото: BGV Group Management

Окрім цього, Boliden Aitik поділилася з робочою групою BGV власним досвідом мінімізації вуглецевого сліду: зокрема завдяки електрифікації значної частини кар'єрної техніки і чіткої покрокової стратегії скорочення викидів забруднюючих речовин у атмосферу.

«Нам дійсно є чому повчитися у наших скандинавських партнерів  як з огляду на передові технології та автоматизацію процесів, так і з огляду на підходи сталого розвитку. Ми були враженні, наскільки інноваційними можуть бути кар'єри, шахти та різні етапи виробництва. Ми також змогли на практиці, у конкретних покрокових діях, побачити результати мінімізації екологічного впливу гірничо-видобувної промисловості. Із великим натхненням шведські компанії поділилися з нами показниками гендерної рівності у компаніях. Для прикладу, на кар'єрах шведських партнерів водіями 150-тонних вантажівок та великогабаритної техніки працюють і жінки, і чоловіки. Баланс в усьому – саме це продемонстрував цінний скандинавський досвід, який ми маємо можливість перейняти, а головне  маємо наміри впроваджувати в Україні у масштабах видобувних проєктів BGV», — зазначив Олександр Наумик, генеральний директор BGV Group Management.

BGV Group Management

Фото: BGV Group Management

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: