fbpx
Сьогодні
12:23 16 Лис 2023

Польські перевізники на пунктах пропуску продовжують блокувати рух вантажівок

Фото: Ілюстративне

На трьох основних пунктах пропуску – Яготин, Рава-Руська і Краківець, польські перевізники продовжують блокувати рух вантажівок.

Про це повідомив в ефірі телемарафону "Єдині новини" прессекретар Державної прикордонної служби України Андрій Демченко, пише Рубрика..

"Ситуація практично не змінилася. Як і раніше, учасники цієї акції, які знаходяться на території Польщі продовжують блокувати рух для вантажівок і перебувають на трьох основних напрямках на під'їзних шляхах до пунктів пропуску. З Українського боку – це Яготин, Рава-Руська і Краківець", – сказав Демченко.

Він зазначив, що на всіх напрямках протестувальники пропускають по кілька машин на годину.

Прессекретар Державної прикордонної служби підкреслив, що це значно знизило можливість перетину кордону вантажівкам на цих напрямках.

Станом на ранок, за його інформацією, на території Польщі для руху у напрямку України перебувають:

  • у пункті пропуску Ягодин – близько 1200 вантажівок,
  • 1200 вантажівок перебувають у пунктах пропуску Краківець і Рава-Руська.

Денченко зауважив, що водії для себе також обирають і інші альтернативні маршрути, через що також скупчуються вантажівки і на інших напрямках, де рух не блокується.

Зокрема, у напрямку пункту пропуску Шегині станом на ранок перебувало близько 1100 вантажівок, приблизно 300 вантажівок перебуває на напрямку пунків пропуску Угринів, Устилуг та Смільниця.

Як повідомлялося, 54-річний водій вантажівки з України помер у Польщі на паркуванні неподалік пункту пропуску "Дорогуськ – Ягодин", де очікував на перетин кордону.

Що відомо про перекриття українсько-польського кордону

Зауважимо, що польські перевізники пригрозили з листопада перекрити всі пункти пропуску з українською стороною через надмірну конкуренцію після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та ЄС.

Польські перевізники вимагають:

  • повернути українським перевізникам дозволи;
  • посилити для іноземних перевізників правила перевезень за ЄКМТ;
  • неможливості реєструвати компанії в Польщі, якщо фінанси компанії знаходяться не на території ЄС;
  • окрему чергу в Є-черзі для авто на номерах ЄС;
  • окрему чергу на всіх кордонах для порожніх фур;
  • отримати доступ до системи "Шлях".

Посол України в Польщі Василь Зварич заявив, що рішення польських перевізників заблокувати дорогу поблизу трьох пунктів пропуску на кордоні з Україною – це удар у спину. Такі заходи мають бути припинені.

Рух вантажного транспорту ускладнено в напрямку трьох пунктів пропуску на українсько-польському кордоні: "Ягодин – Дорогуськ", "Краківець – Корчова", "Рава-Руська – Гребенне".

Станом на 9 листопада унаслідок страйку польських перевізників, на українсько-польському кордоні з обох сторін заблоковані понад 20 тис. транспортних засобів.

Напередодні Україна провела переговори з польськими протестувальниками, які блокують рух вантажівок на кордоні, проте консенсусу досягти не вдалося.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: