fbpx
Сьогодні
13:38 14 Лис 2023

Санкції проти росії у дії: від авіаційної доменної зони відключать 30 аеропортів та 15 авіакомпаній рф

Фото: Аерофлот

Від міжнародної доменної зони .aero. відключать російські авіакомпанії та аеропорти через санкції та російську агресію проти України.

Таке рішення ухвалив швейцарський провайдер послуг для цивільної авіації SITA, який адмініструє вказану доменну зону, повідомляє Forbes Russia з посиланням на джерела в авіаційній галузі.

Як там зазначили, таке рішення ухвалили у зв'язку із санкціями та війною в Україні. Цю інформацію підтверджують принаймні три джерела в авіаційній галузі.

У доменній зоні .aero. зареєстровано понад 200 сайтів. Цей домен використовують:

  • близько 30 російських аеропортів (Шереметьєво, Жуковський, Казань, Красноярськ, холдинги "Аеропорти регіонів", "Аеродинаміка" та ін.),
  • 15 авіакомпаній ("Победа", "Азимут", "Ямал", "Ікар", "Алроса" та ін.).

Водночас як стверджує видання, росія спробувала розв'язати цю проблему грошима, хоча й не надовго.

За інформацією одного з джерел, реєстратор Ru-Center, отримавши повідомлення від швейцарської сторони, екстрено продовжив термін дії доменів усіх своїх клієнтів на один рік своїм коштом, щоб зберегти працездатність сайтів.

До речі, російські ЗМІ не повідомляють, яким саме чином факт успішної оплати доменів може вплинути на введення санкційних заходів.

Довідка

Нагадаємо, що після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну проти авіаційної галузі рф було запроваджено масштабні санкції, які закрили для російських літаків повітряний простір над багатьма країнами світу.

Однак більш чутливо санкції вдарили по стану авіагалузі. У 2023 році на російських літаках стало небезпечно літати. Авіаційні інциденти трапляються з регулярною постійністю.

Попри це, більшість літаків продовжують літати, хоча вони й відрізані від важливих оновлень програмного забезпечення та обслуговування, яке необхідне для гарантії їхньої льотної придатності.

На додаток, російська авіакомпанія "Аерофлот" випустила внутрішнє розпорядження, згідно з яким старші бортпровідники мають вносити дані про технічні відмови та несправності обладнання салону до бортового журналу (Cabin Log Book) тільки після узгодження з командиром літака. Така ж практика поширена в інших авіакомпаніях.

Своєю чергою у жовтні росія подала скаргу до Ради Міжнародної організації цивільної авіації (ІКАО) про порушення правил авіасполучення країнами Заходу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: