fbpx
Сьогодні
15:24 10 Лис 2023

В Україну повернули ще двох дітей: також йде робота над поверненням підлітка, який просив Зеленського про допомогу

English version here

Фото: Telegram / Андрій Єрмак

В межах програми Bring Kids Back UA в Україну вдалося повернути ще двох дітей. Вони приїхали разом з бабусею. Окрім того, Україна має домовленості про повернення на підконтрольні землі 17-річного українця Богдана Єрмохіна, якого у 2022 році російські військові незаконно вивезли з Маріуполя.

Як пише Рубрика, про це повідомив глава Офісу президента Андрій Єрмак та  повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Єгор та Валерія, 2009 та 2015 років народження, народили в Криму та опинилися під опікою бабусі у зв'язку зі смертю батька та позбавленням батьківських прав їхньої матері.Бабуся ухвалила рішення виїхати з Криму разом з дітьми після того, як окупаційна адміністрація посилила тиск на людей з проукраїнськими поглядами на тлі початку повномасштабного вторгнення.
Вона звернулася до Уповноваженого з прав людини Дмитра Лубінця.Єрмак зазначив, що молодша онука не є кровною родичкою жінки, тому оформлення відповідних документів тривало певний час, що не дозволяло раніше виїхати з тимчасово окупованого півострова.

"Наша команда допомогла їм виїхати до України (на підконтрольну Україні територію — ред.), була розроблена легенда, яку родина використовувала при контактах з представниками окупаційної влади та спецслужб країни-агресора", — розповів очільник Офісу президента.

Наразі родина вже у Києві.

Також вчора, 9 листопада, начальник Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін повідомив, що на підконтрольну Україні територію повернули ще трьох дітей.

"Троє дітей знову на підконтрольній Україні території", – написав Прокудін.

Як він зазначив, за цією новиною – колосальна робота багатьох служб. Зокрема для того, щоб повернути дві родини, в яких виховуються діти, працювали Офіс уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, благодійна організація Save Ukraine, органи опіки та піклування, служба у справах дітей.

Начальник ОВА поінформував, що батьки та діти зараз працюють з психологами, їм надають необхідну медичну допомогу.

За його словами, загалом від початку 2023 року повернули 146 дітей Херсонщини.

Наразі Україна має домовленості про повернення на підконтрольні землі 17-річного українця Богдана Єрмохіна, якого у 2022 році російські військові незаконно вивезли з Маріуполя.

"Богдан Єрмохін скоро буде в Україні! Офіційно підтверджую, що маємо домовленості про повернення Богдана до України та його возз'єднання з сестрою", — написав Лубінець.

Він також опублікував заяву Єрмохіна до міського округу у Московській області, де той відмовляється від надання у спецнайм квартири "у зв'язку з від'їздом до України".

Підліток також зазначив, що претензій не має. Ця заява датована 8 листопада.

Омбудсмен зазначив, що готовий відповісти на всі запитання журналістів та розповісти деталі, але лише тоді, коли Богдан буде на підконтрольній Україні території.

"Прошу всіх заспокоїтися, а головне не розповсюджувати неперевірену інформацію. Адже така публічність шкодить процесам повернення", — пише Лубінець.

Нагадаємо, депортований підліток із Маріуполя Богдан Єрмохін звернувся до президента Володимира Зеленського і закликав допомогти повернутися до України.

Адвокатка хлопця Катерина Бобровська розповіла, що Богдана у травні 2022 року російські військові вивезли з окупованого Маріуполя разом із 30 іншими дітьми та помістили в російську родину під опіку.

В Україні хлопця чекає сестра, яка є його законною опікункою, але росіяни не відпускають Богдана. У 2022 році хлопець зробив декілька спроб повернутися в Україну самостійно, але всі вони були безрезультатними.

Вже наприкінці листопада Богдану виповниться 18 років. На грудень йому виписали повістку до військкомату в Московській області.

Адвокатка розповіла, що зверталася до омбудсменки та дитячої омбудсменки у рф разом із документами про опіку від сестри Богдана. Натомість хлопця викликали на зустріч до дитячої омбудсменки львової-бєлової, де він під примусом та під диктування написав заяву про те, що хоче залишитись у росії до досягнення повноліття. За словами адвокатки, Богдана його лякали направленням до психіатричної лікарні.

російський пропагандистський телеканал "НТВ" також випустив сюжет, у якому Богдан розповів, що не збирається нікуди їхати, хоча "всьому його оточенню надходять погрози".

Депортація українських дітей 

Станом 10 листопада Україна підтвердила незаконне вивезення 19 546 дітей. 17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента росії володимира путіна та уповноваженої зі справ дітей рф марії львової-бєлової. Їх підозрюють у незаконному вивезенні українських дітей з окупованих територій до росії. А в липні 2023 року Офіс генерального прокурора розпочав розслідування участі білоруського Червоного Хреста в депортації українських дітей.

У разі депортації вас або вашої родини можна звернутися до Офісу омбудсмена:

  • за адресою: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008;
  • на електронну пошту: [email protected];
  • на гарячу лінію: 0 800 501 720;
  • за телефоном: 044 299 74 08.

Також у разі депортації дитини можна заповнити онлайн-форму заяви "Повідомити про зникнення/депортацію/примусове переміщення дитини" на сайті "Діти війни".

Нагадаємо, в російській федерації вже усиновили 386 українських дітей, яких незаконно вивезли з тимчасово окупованих територій окупанти.

Як повідомляла Рубрика, представники Канади на зустрічі радників із національної безпеки та зовнішньої політики запропонували створити коаліцію країн, що сприятиме поверненню депортованих країною-агресоркою українських дітей.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: