fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 14:35 09 Лис 2023

Рішення для перемоги: як працюють терапевтичні "Хоробрі казки"

English version here

На фото: Один з читців казок в аудіоверсії, модератор презентації книги, телеведучий і коментатор Тимур Мірошниченко / Фото “Рубрики”

Збірка казок, які в метафоричній формі розповідають дітям про складну реальність великої війни, була створена в тісній співпраці з професійними психологами. Спочатку вона з'явилася в аудіоверсії, а нині — як друкована книга.

Про це повідомляє "Рубрика", яка відвідала презентацію видання в столичній книгарні Readet.

У чому проблема?

З новою дуже складною реальністю, перед якою постали українці з 24 лютого 2022 року, стикаються і діти. А проте пояснювати її найменшим українцям треба так, аби не травмувати їх додатково.

Третього березня минулого року діджитал-підрозділ "Суспільного мовлення" запустив телеграм-канал "Суспільне казки". 

"Ми вирішили, що необхідно підтримати наших дітей цими аудіоформатами, які легко можна було послухати в дорозі. Цей канал почав органічно зростати. Водночас ми зрозуміли, що ті казки, які ми знали досі, більше не працюють. Вони не дають відповіді на ті запитання, які виникають у дітей. Але дитинство не зупинить ніщо, навіть повномасштабне вторгнення", — розповіла авторка ідеї проєкту "Хоробрі казки", головна продюсерка цифрових платформ "Суспільного Мовлення" Вікторія Мурована.

Яке рішення?

Так виникла ідея створити нові казки — історії про спільний досвід українських родин.

На фото: Такий вигляд має друкований варіант "Хоробрих казок" / Фото "Рубрики"

"Ми зрозуміли, що зобов'язані створити підтримувальний проєкт для дітей і для їхніх родин, для дорослих, які опікуються дітьми", — пояснила Вікторія Мурована.

На фото: Авторка ідеї проєкту «Хоробрі казки», головна продюсерка цифрових платформ "Суспільного Мовлення" Вікторія Мурована / Фото Анастасії Мантач для "Суспільного Мовлення"

Ще одною авторкою текстів стала Ірина Виговська. Також в команді працювали фахові експертки — психологиня Маріанна Новаковська та соціологиня Вікторія Бриндза. Вони надавали рекомендації і коментарі по кожному тексту і сюжету, відтак матеріал вийшов справді терапевтичним. 

На фото: Одна з гостей презентації — народна депутатка, ексміністерка освіти Інна Совсун / Фото Анастасії Мантач для "Суспільного Мовлення"

Як це працює?

12 терапевтичних історій

Спочатку проєкт "Хоробрі казки" був аудіоподкастом "Суспільного Мовлення", а казки звучали голосами Сергія Притули, Юлії Саніної, Ірми Вітовської, Тімура Мірошниченка, Тараса Компаніченка, ROXOLANи, Антоніни Хижняк та інших. 

Цієї осені "Хоробрі казки" вийшли друком у харківському видавництві "АССА". Друк не припинявся навіть попри ворожі обстріли, через які в друкарні вилетіли шибки. Проілюстрував книгу Георгій Сагітов.

Як розповіла на презентації авторка книги Ірина Виговська, кожна історія спирається на реальний досвід, які пережили учасники проєкту та їхні родини. Робота над текстами тривала непросто саме через цей складний досвід і потребу легко та делікатно передати його дітям. 

На фото: Авторка книги Ірина Виговська зі своєю донькою / Фото Анастасії Мантач для "Суспільного Мовлення"

У книзі є три типи історій: казки, які розповідають про наш досвід, казки підтримувальні і казки, які дають батькам поради, що робити в тій чи іншій ситуації, пояснила Вікторія Мурована. Наприклад, тут є "рецепт", як можна весело провести час із друшляком під час відключення світла і як через образ мильних бульок пояснити дітям, як працює ППО.

На фото: Телеведучий Олександр Педан сказав. що радо доєднається до озвучення "Хоробрих казок"-2, якщо такі будуть / Фото Анастасії Мантач для "Суспільного Мовлення"

"Хоробрі казки" передаватимуть дітям, яких повертають з депортації

До заходу також доєдналася представниця Уповноваженого з прав дитини Ірина Суслова. Вона розповіла, що в офісі Уповноваженого надають допомогу та проводять опитування дітей, яких повертають з тимчасово окупованих територій. 

На фото: Представниця Уповноваженого з прав дитини Ірина Суслова / Фото Анастасії Мантач для "Суспільного Мовлення"

"Ми у своєму колективі ухвалили рішення, що кожна дитина має отримати в подарунок таку книжку, коли вона повертається з депортації. Вона має розуміти, що ми тут переживали все те саме, що, можливо, десь відчували і вони, але на іншій території. Це найкраща збірка казок, які я колись тримала у в руках, тому ми рекомендуємо всім і будемо публічно підтримувати цей проєкт", — зазначила Ірина Суслова. 

На фото: військовослужбовець ЗСУ, лідер гурту "Хорея Козацька" на презентації не тільки зачитав улюблений уривок із книги, а й виконав пісню про сучасну війну разом з аудиторією / Фото Анастасії Мантач для "Суспільного Мовлення"
На фото: військовослужбовець ЗСУ, лідер гурту "Хорея Козацька" на презентації не тільки зачитав улюблений уривок із книги, а й виконав пісню про сучасну війну разом з аудиторією / Фото Анастасії Мантач для "Суспільного Мовлення"

Нагадаємо,  Vivat та UAnimals провели читання дитячої книжки "Клуб врятованих. Непухнасті історії" про врятованих тварин. Під час заходу охочі могли не лише послухати авторів книжки, а й узяти в сім'ю врятованого цуцика.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: