fbpx
Сьогодні
Фото 13:49 07 Лис 2023

В Івано-Франківську для туристів відкривають давні підземелля ратуші: як працює це рішення

Фото: iftourism.com

Для туристів-відвідувачів відкриють підземелля Івано-Франківської ратуші. Там проводитимуть нову авторську екскурсію приміщеннями.

Про це повідомили в Центрі розвитку міста i рекреацiї, інформує Рубрика.

У чому проблема?

Кілька століть тому місто Івано-Франківськ було військовою фортецею. В її основі було шість бастіонів, з'єднаних наземними захисними спорудами.

Івано-Франківська ратуша є пам'яткою архітектури місцевого значення.

Її збудували у 1935 році, однак підземелля там збереглися з давніших часів: перед цією ратушею там були три попередні. Вважається, що першими в'язнями франківської ратуші були опришки, серед яких – побратим Олекси Довбуша Василь Баюрак.

У підземеллі збереглися камери для катувань та утримання в'язнів. Там є кам'яні лавки, де вони сиділи. На підлозі видовбана канава для нечистот.

Як припускають історики, в одній з невеликих камер у червні 1880 року, ймовірно, перебував Іван Франко. Там він провів одну ніч, а вранці його відправили у заслання в Нагуєвичі.

Яке рішення?

Давні підземелля івано-франкiвської ратуші, які значно старіші за саму адмінбудівлю, відкриють для відвідувачів. Там готують нову авторську екскурсiю приміщеннями, де колись була тюрма.

Вона існувала там з кінця XVII ст. і до Першої світової війни. Після цього ця частина підземель не використовувалася, решта приміщень є фондами музею.

Як це працює?

"У нас приємний сюрприз – нова авторська екскурсія від нашого Туристично-інформаційного центру в підземелля Ратуші. Зовсім скоро серце міста привідкриє вам ще одну свою таємницю", – йдеться у повідомленні.

Нині проводять підготовчі та технічні роботи з освітлення підземель. Туристичний маршрут пролягатиме тими підземеллями, які цікаві з історичної точки зору.

"Ці підвальні приміщення є у постійному користуванні нашого підприємства, і ми думаємо, як їх розвивати, щоб вони не простоювали. З ними пов'язана велика частина історії нашого міста, її важливо не забувати. Тому ми взялися за популяризацію цього. Серед містян не багато людей мали можливість туди потрапити, а тепер вони будуть постійно доступними", – зазначила директорка КП "Центр розвитку мiста i рекреацiї" Руслана Василюк.

Це буде тематична екскурсія із підготовленою експозицією про минуле, історичні події, пов'язані з підвальними приміщеннями ратуші, з легендами, цікавими розповідями. Авторську екскурсію підготували працівниці ТІЦ.

Нові туристичні маршрути запустять до кінця 2023 року.

Нагадаємо, у Луцьку відкрили для відвідувачів Вежу князів Чорторийських з оборонним муром та підземеллями.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: