fbpx
Сьогодні
08:59 07 Лис 2023

Програє Україна – програємо і ми: Боррель закликав не забувати про Україну через Близький Схід

Фото: AFP/EAST NEWS

Головний дипломат Євросоюзу Жозеп Боррель закликав не допустити спадання уваги до України та єдності союзників у її підтримці, наголосивши, що від розв'язки у цій війні залежить майбутнє Європи.

Про це він сказав у зверненні на конференції послів ЄС 2023 року, пише ЄП

Боррель зазначив, що хоча серед топ-пріоритетів Євросоюзу тепер опинилася війна на Близькому Сході, війна росії проти України залишається не менш важливим викликом.

"Не забувайте про Україну. Україна продовжує боротьбу проти російської агресії. Якщо програє Україна – програємо і ми. Ми повинні зберегти одностайність і єдність у підтримці України. Ми є головним надавачем допомоги – ми, навіть більше ніж США, адже ви знаєте цифри", – сказав Жозеп Боррель, звертаючись до європейських дипломатів.

Пріоритетами в "українському блоці" він назвав роботу над:

  • перспективою членства у ЄС,
  • програми економічної та фінансової підтримки,
  • військову допомогу через Європейський фонд миру,
  • двосторонню співпрацю, безпекові гарантії.

"Ви знаєте, що російські втрати дуже значні, але Росія може відновити сили. Росія готова покласти ще більше людей і зброї, взагалі не переймаючись "людською ціною". До Путіна, ще Сталін вважав, що кількість може переходити у якість, як ніби людське життя взагалі не має значення і цінності.

Те, що не прийнятне для України у плані "людської ціни", може бути прийнятним для Росії у короткостроковій перспективі", – зауважив Боррель.

"Тож єдинне рішення – це продовжувати підтримувати Україну і зберігати єдність у цьому. Адже на кону – наші основоположні цінності", – наголосив він.

Головний дипломат ЄС додав також, що Україна з моменту подання заявки на вступ до Євросоюзу немов "підштовхує" усю чергу країн-кандидатів, які почали цей процес раніше.

"Уся ця черга буде рухатися. І, думаю, ми маємо надолужити час, який втратили у безкінечному процесі руху до членства", – зазначив Боррель.

Окрім того, Головний дипломат Євросоюзу Жозеп Боррель назвав три пріоритети для політики ЄС в умовах ескалації на Близькому Сході. 

  • першим пріоритетом і відповідальністю він назвав недопущення "імпортування" ізраїльсько-палестинського конфлікту всередину європейських держав, 
  • другим пріоритетом Боррель назвав "гуманітарне рішення",
  • не менш важливим викликом залишається війна в Україні.

Нагадаємо, 10 жовтня відбулася екстрена зустріч міністрів закордонних справ Євросоюзу щодо нападу ХАМАС на Ізраїль. На зібрання запросили представників Єрусалиму та Палестини.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: