fbpx
Сьогодні
21:44 07 Лис 2023

НЕФКО продовжує підтримувати зелені проєкти в Україні: у Чернівцях енергомодернізували 33 громадські будівлі

У рамках проєкту було проведено капітальний ремонт 16 шкіл, 15 дитячих садків та 2 закладів охорони здоров'я, здійснено термомодернізацію огороджувальних конструкцій та заміну систем опалення будівель. Модернізаційні заходи призвели до 39%-вої економії первинної енергії. Реалізований за підтримки Швеції та E5P проєкт приніс безпосередню користь 17 800 школярам та персоналу й 23 000 пацієнтів, а також зміцнив спроможності міста приймати внутрішньо переміщених осіб (ВПО) і надавати їм доступ до основних соціальних послуг.

НЕФКО має великий досвід роботи в Україні та реалізувала численні зелені проєкти ще до російського вторгнення. Ці інвестиції мають на меті прокласти для України узгоджений із ЄС шлях до сталої відбудови та швидшого зеленого переходу.

У рамках цієї, найновішої ініціативи за підтримки Швеції та Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (E5P) було здійснено капітальний ремонт громадських будівель у 33 закладах у Чернівцях (16 школах, 15 дитячих садочках і 2 закладах охорони здоров'я), які доти страждали від браку енергоефективності і тепловтрат.

«Швеція є давнім партнером України. За допомогою цієї ініціативи Швеція підтримує зусилля України щодо підвищення енергоефективності та кращого дотримання норм ЄС», – зазначив Каспер Андерссон, радник, заступник голови місії Посольства Швеції в Україні.

«Дуже важливо підтримувати інвестиції в енергоефективність в Україні, адже вони сприяють енергетичній безпеці та енергетичній незалежності. Від імені донорів E5P хочемо висловити вдячність НЕФКО за успішну реалізацію проєкту в Чернівцях, який має таке велике соціальне значення», – додала Камілла Отто, директорка напряму донорських партнерств ЄБРР, менеджерка фонду Е5Р.

Завдяки заходам підвищення енергоефективності споживання первинної енергії зменшилося на 39%. За оцінками, це дозволить міському бюджету заощадити близько 1,73 млн євро на рік. Крім того, у результаті проєкту було покращено умови в приміщеннях, якість повітря та освітлення, а також створено комфортний температурний режим у діапазоні 19–22°C. Проєкт приніс безпосередню користь 17 800 дітей та персоналу й 23 000 пацієнтів, а також зміцнив спроможності міста приймати новоприбулих і надавати їм доступ до основних соціальних послуг. 

«Чернівецька міська рада ініціювала цей важливий для міста проєкт, поставивши за мету змінити життя мешканців міста та вивести на абсолютно інший якісний рівень умови перебування в дитячих дошкільних, освітніх та медичних закладах, – зазначив Роман Клічук, Чернівецький міський голова. — Завдяки співпраці та підтримці НЕФКО Чернівці набули практичного досвіду з розробки та впровадження енергоефективних проєктів. Комплексний підхід в рамках реалізації проєкту тільки підсилює нашу зацікавленість в подальшій ефективній співпраці!»

Реконструкцію було розпочато 2018 року, і майже всі об'єкти було завершено до повномасштабного вторгнення. Ще одна будівля, ремонт якої планується завершити до вересня 2024 року, отримала додатковий грант. Співфінансування проєкту було реалізовано за рахунок кредиту НЕФКО в розмірі 4,4 млн євро, грантового фінансування E5P у розмірі 3,8 млн євро та місцевого внеску в розмірі 2,6 млн євро, що сумарно становить 10,8 млн євро.

У світлі повномасштабної війни Україна потребує значної фінансової підтримки відбудови та розвитку протягом кількох років, щоб впоратися з руйнуваннями, спричиненими конфліктом. Програма зеленого відновлення України НЕФКО передбачає надання муніципалітетам підконтрольних уряду регіонів грантів та технічної допомоги на реалізацію заходів зеленого відновлення.

«Ми в НЕФКО маємо унікальні можливості для того, щоб разом з українськими муніципалітетами належним чином задовольнити потреби відновлення навколишнього середовища. Ми як ніколи раді, що підтримали реалізацію такого масштабного та результативного проєкту підвищення  енергоефективності. Його важливість надзвичайна через ту роль, яку нині відіграють Чернівці як прихисток для біженців. Цей проєкт узгоджується з нашим зобов'язанням відбудувати Україну екологічнішою та кращою», – розповіла Юлія Шевчук, головна радниця з інвестицій НЕФКО.

У рамках проєкту було впроваджено дві основні групи заходів: термомодернізовано огороджувальні конструкції і замінено системи опалення в будівлях. Зокрема, проєкт передбачав утеплення стін, покрівлі та підлоги, ремонт фасаду, вдосконалення систем вентиляції, встановлення систем вентиляції з рекуперацією тепла та індивідуальних теплових пунктів. Також було встановлено нові енергозбережувальні вікна та двері, а також замінено застарілі світильники на світлодіодні лампи.

З 2010 року НЕФКО профінансувала понад 300 проєктів в Україні та співпрацює над трьома проєктами в Чернівцях. Спільно з E5P НЕФКО завершила чотири інвестиційні проєкти з підвищення енергоефективності та впровадила дві програми підвищення енергоефективності в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: