fbpx
Сьогодні
Фото 15:55 06 Лис 2023

Україна запросила ПАР взяти участь у Глобальному саміті миру, проведення якого нині опрацьовується

English version here

Фото: МЗС

Україна прагне вивести співпрацю з Південно-Африканською Республікою на новий рівень та запросила ПАР взяти участь у Глобальному саміті миру.

Про це заявив глава МЗС України Дмитро Кулеба під час переговорів із міністром міжнародних відносин та співробітництва Південно-Африканської Республіки Наледі Пандор у Преторії, пише Рубрика із посиланням на пресслужбу МЗС.

"На розвиток ренесансу українсько-африканських відносин Україна прагне вивести співпрацю із Південно-Африканською Республікою на якісно новий рівень. Ми пропонуємо партнерство, засноване на взаємній повазі та вигоді. І я радий, що уряд ПАР поділяє наше прагнення", — заявив Кулеба.

Він поінформував колегу про ситуацію на фронті та руйнівні наслідки російської збройної агресії проти України.

Фото: МЗС

У цьому контексті глава української дипломатії високо оцінив участь ПАР в зусиллях із просування Формули миру Президента Володимира Зеленського.

Міністр запросив південноафриканську сторону взяти участь у Глобальному саміті миру, проведення якого нині опрацьовується.

Кулеба окремо порушив проблематику незаконного вивезення дітей із тимчасово окупованих територій України до Росії.

Співрозмовники приділили особливу увагу експорту українських зернових і продовольчій безпеці в Африці.

Фото: МЗС

Кулеба запросив ПАР долучитися до глобальної гуманітарної ініціативи "Зерно з України".

Окремою темою переговорів стала активізація співпраці у сфері цифровізації державних послуг. Глава МЗС зазначив, що Україна готова поділитися своїм передовим досвідом створення "держави у смартфоні".

Він також запропонував провести найближчим часом у Києві бізнес-форум за участю бізнесів України та ПАР, щоби збільшити обсяги торгівлі та втілити взаємовигідні економічні проєкти.

Крім того, міністри домовилися про проведення регулярних політичних консультацій міністерств закордонних справ і старших дипломатів.

Окремо було обговорено:

  • співпрацю України та ПАР в межах Африканського Союзу,
  • активізацію комунікацій з Африканськими країнами,
  • участь України в африканських механізмах спрощеної та вільної торгівлі.

За підсумками переговорів у присутності міністрів відбулося підписання меморандуму про розвиток співпраці у сфері дипломатичної освіти та досліджень між МЗС України та Департаментом міжнародних відносин та співробітництва ПАР.

Глава української дипломатії запросив Наледі Пандор відвідати Україну з візитом у зручний для неї час.

Довідка

Міністр закордонних справ України розпочав перший з 1998 року офіційний візит до Південно-Африканської Республіки.

Програма візиту, серед іншого, передбачає лекцію глави МЗС України перед студентами та викладачами Університету Преторії, відкриття виставки віртуальної реальності «Living the War» про наслідки агресії Росії проти України у Центрі мистецтв Javett при університеті.

Візит до ПАР є четвертою поїздкою Кулеби до Африки. Перша відбулася в жовтні 2022 року (Сенегал, Кот-д'Івуар, Гана та Кенія), друга — в травні 2023 року (Марокко, Ефіопія, Руанда, Мозамбік та Нігерія), а третя — в липні 2023 року (Екваторіальна Гвінея та Ліберія).

Нагадаємо, 2 листопада міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зустрівся зі своїм турецьким колегою Хаканом Фіданом: вони обговорили експорт українського зерна на світові ринки та ситуацію з безпекою в Чорноморському регіоні.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: