fbpx
Сьогодні
17:58 06 Лис 2023

Профільний комітет ВР підтримав продовження воєнного стану та мобілізації ще на 90 днів, – Арахамія

Комітет ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки підтримав продовження строку дії воєнного стану та проведення загальної мобілізації ще на три місяці.

Про це повідомив глава фракції «Слуга народу», та член комітету Давид Арахамія, передає Рубрика.

«Щойно наш комітет підтримав продовження строку дії воєнного стану та продовження строку проведення загальної мобілізації ще на 90 днів (проекти Законів реєстр. № 10211 та 10212). З 16 листопада 2023 року на 90 днів. Відповідно до 14 лютого 2024 року», – написав Арахамія.

Він зазначив, що далі — голосування у Верховній Раді.

Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради на затвердження два укази – про продовження воєнного стану та загальної мобілізації в Україні – ще на три місяці.

Нагадаємо, як раніше повідомляла Рубрика, сьогодні, 6 листопада, Зеленський подав в Раду законопроекти про продовження мобілізації та воєнного стану в Україні.

Це буде вже вдев'яте з початку повномасштабної війни, коли в українському парламенті голосують за воєнний стан.

Довідка провоєнний стан

Під час воєнного стану в країні можуть обмежувати свободу руху громадян, іноземців та осіб без громадянства, а також рух транспортних засобів.

Окрім того, можуть запровадити трудову повинність чи обов'язкові суспільно корисні роботи, або ж примусове відчуження приватного майна.

Також можливий перехід різних установ та організацій усіх форм власності на роботу на користь оборони.

Можлива заборона діяльності певних політичних партій чи громадських об'єднань, які ведуть роботу проти незалежності України.

Під час воєнного стану неможливо припинити повноваження Верховної Ради, уряду, судів, омбудсмена та деяких інших органів влади. Не можна внести зміни до Конституції та провести вибори.

Натомість Основний Закон країни не передбачає такої можливості для президента, і жодним іншим документом — законом чи постановою — продовжити повноваження глави держави до завершення воєнного стану не можна.

Згідно із законом, під час воєнного стану влада й військове командування мають право:

  • перевіряти документи,
  • оглядати речі, багаж, вантаж, транспорт,
  • оглядати приватне майно.

Також в Україні можуть забороняти проведення мирних зібрань, мітингів, походів і демонстрацій та інших масових заходів. Може обмежуватися право на вільне пересування.

Загальна мобілізація в Україні

Загальна мобілізація ‒ це оперативний механізм поповнення лав Збройних сил, який проводиться одночасно на всій території України.

У цей період мобілізації підлягають усі громадяни віком від 18 до 60 років (переважно чоловіки), які можуть виконувати військовий обов'язок.

У першу чергу комплектування бойових військових частин проводиться за рахунок:

  • резервістів,
  • колишніх учасників АТО і ООС, з поступовим нарощуванням чисельності підрозділів за рахунок військовослужбовців та військовозобов'язаних, які проходили службу.

Мобілізованих, які не проходили військової служби на першому етапі направляють для здійснення фахової підготовки до навчальних центрів. Після завершення якої, вони вибувають для комплектування підрозділів, що ведуть бойові дії.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: