fbpx
Сьогодні
19:09 03 Лис 2023

Новітні підходи до ментального здоров'я в Україні в фокусі наукової спільноти: як працює рішення

Фото: livescience.com

Науково-практична конференція у Києві зібрала фахівців з України та світу, щоб обговорити сучасні методи діагностики та лікування в контексті персоніфікованої медицини. Особливу увагу присвячено впливу стресу на організм, вивченню ПТСР у військовослужбовців та ветеранів в рамках інноваційної  програми Impact Health для підтримки психічного здоров'я населення України.

У чому проблема?

У сучасному світі, де глобальні виклики для громадського здоров'я зростають з кожним днем, пошук ефективних та інноваційних методів діагностики та лікування стає життєво важливим завданням. Саме з такою метою у перші дні листопада 2023 року у Києві відбулася науково-практична конференція «Сучасні аспекти розвитку персоніфікованої медицини: виклики сьогодення і погляд у майбутнє». Співорганізаторами Заходу виступили  Державна наукова установа «Науково-практичний центр профілактичної та клінічної медицини» Державного управління справами та Громадська організація «Українська асоціація менеджменту в охороні здоров'я».

Яке рішення?

Наукова спільнота України та іноземних країн об'єдналася, аби дослідити та представити найсвіжіші методики в галузі персоніфікованої  медицини.  Тематика конференції була дуже широкою, але всі питання були об'єднані спільною метою – покращити якість та ефективність медичної допомоги. Від інноваційних технологій у хірургічній практиці до актуальних питань посттравматичних стресових розладів в умовах воєнного стану – ці та інші теми були підняті та обговорені на високому науковому рівні.

Особливий акцент було зроблено на вивченні впливу стресових ситуацій на організм, що набуває особливої актуальності у контексті потреб військовослужбовців та ветеранів України. У цьому контексті, програма Impact Health від Impact Force набуває значного резонансу.

Impact Health – це комплексна програма, спрямована на оцінювання та запобігання розвитку стресових розладів, розвиток стійкості та підвищення обізнаності в галузі психічного здоров'я серед населення України. Мета програми – інтеграція осіб у суспільстві як здорових, ефективних та щасливих громадян. Вона включає об'єктивну оцінку стресу на фізіологічному рівні через аналіз варіабельності серцевого ритму (ВСР). Програма пропонує інноваційний метод корекції, що включає дихальні вправи, техніки медитації, такі як трансцендентальна та уважна медитація, а також фізичні вправи

Як це працює?

В рамках  програми Impact Health відомі спеціалісти поділилися своїми дослідженнями та висновками. Професор Сенфорд Нідіч з Міжнародного університету Махаріші, Фейрфілд, штат Айова, США, розкрив вплив трансцендентальної медитації на ПТСР, депресію та сон у військових та ветеранів. Відгук на його доповідь свідчив про важливість та актуальність даної теми в сучасному світі.

"Ми проводили дослідження спільно з адміністрацією  ветеранів у Сан-Дієго, штат Каліфорнія. Досить недавнє дослідження, яке фінансувалося міністерством оборони Сполучених Штатів Америки. Ідея полягала в тому, щоб дослідити програму, яка б знизила симптоми ПТСР серед ветеранів. Ми спілкувалися із провідними дослідниками, адміністрація ветеранів з нами тісно співпрацювала. Фінансування надійшло від міністерства оборони США у розмірі двох с половиною мільйонів доларів. Це велике дослідження трансцендентальної медитації. Це програма, яка не є безпосередньо спрямованою на травматичний досвід, але вона допомагає при ПТСР і  це можна порівняти з ефективністю найсучасніших  програм, які були схвалені адміністрацією ветеранів у США і це те, що вже застосовується у Сполучених Штатах Америки та закордоном. Що нам вдалося виявити: завдяки трансмедитації вдається досягти таких самих, а можливо й кращих результатів, як  при  традиційній психотерапії. Це приємніше для людини, яка займається цією медитацією, тому що людина не проживає цей травматичний досвід, не доводиться пригадувати травматичні події, людина просто вивчає трансцендентальну медитацію, а потім двічі на день на 20 хвилин заплющує очі і тоді вся свідомість, увесь цей досвід приносять їй радість", — зазначив професор Сенфорд Нідіч.

Також значущим внеском у розумінні програми Impact Health став виступ лікаря-невролога вищої категорії Віктора Мацишина, який досліджує варіабельність серцевого ритму (ВСР) як об'єктивний критерій психоемоційного стану учасників бойових дій.

Так, доктор Мацишин презентував результати клінічних досліджень, які проводились на базі державної наукової установи «Науково-практичний центр профілактичної та клінічної медицини». Ці дослідження включали обстеження 300 осіб (військовослужбовців і цивільних), і підтвердило, що корекція ВСР через трансцендентальну медитацію,  інші медитативні техніки  та дихальні вправи може забезпечити значуще поліпшення психоемоційного стану особи, допомогти у відновленні після психотравм і сприяти загальному благополуччю.

Продовжуючи тему програми Impact Health, варто зазначити, що її місія – це підвищення якості ментального здоров'я громадян України, особливо тих, хто стикався із викликами воєнних конфліктів. "Завдяки зосередженості на виявленні і запобіганні постстресовим розладам,  Impact Health прагне сформувати в людей стресостійкість та високий рівень адаптації до стихійних змін, а також підвищувати їх обізнаність про ментальне здоров'я", – зазначає співзасновниця Impact Force Ольга Дьякова.

Довідка:

Impact Force – це українська громадська організація, що заснована й очолювана жінками, яка фокусується на формуванні змін у суспільній поведінці та створенні тривалого соціального впливу. Вона об'єднує світових та національних лідерів, інноваторів та експертів в комплексну імпакт-систему для подолання найскладніших викликів світу, відкриваючи нові можливості для українських творців змін. Провідна візія організації – прагнення бачити квітучу Україну, побудовану на принципах Цілей сталого розвитку ООН, яка є вагомою складовою розвинутого світу. Impact Force допомагає вирішувати нагальні потреби українського суспільства під час війни, щоб прискорити післявоєнне відновлення, зменшити негативний вплив на суспільство та забезпечити інклюзивну, сталу відбудову повоєнної України.

Програма  Impact Health впроваджується українським ГО Impact Force у співпраці з ООН Жінки Україна, Міністерством у справах ветеранів України, Міністерством цифрової трансформації України, Державним управлінням справами: Науково-практичним центром медичної реабілітації та клінічної медицини.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: