fbpx
Сьогодні
Фото 16:15 01 Лис 2023

Екорішення: у столичному кафе приймають книжки та пляшки, щоб дати їм друге життя

English version here

Фото: Інстаграм / fpg.upcycle.store

У столичне кафе можна принести книги російською мовою та здати на переробку. Також приймають пляшки та папір, з яких виготовляють предмети інтерʼєру. 

Про це повідомляє видання "Вікенд".

У чому проблема?

До повномасштабної війни в Україні було 15,6 мільярда тонн промислових та побутових відходів. Сміттєзвалища й полігони вже займають понад 9 тисяч гектарів нашої території. Це площа Кременчука або Хмельницького, зазначав на початку 2021 року тодішній голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований. 

Загалом галузь сортування та переробки сміття в Україні завжди була сферою, яка потребує значних доопрацювань, як на рівні влади, так і на особистому рівні кожного українця.

Сьогодні роздільним збором відходів нікого не здивуєш, проте, далеко не кожен почав сортувати сміття у себе вдома. Багато все ще вважають, що це незручно, неприємно, та й просто — складно.

Однак, все більше громадян починають задумуватися як можна використати вживаний папір та пляшки, давши їм друге життя та таким чином долучившись до збереження довкілля.

Яке рішення?

У столичному кафе Нателли Думбадзе на Гончара, 8/5 повністю використовується скляний посуд з обрізаних пляшок.

Кафе, переробка пляшок та паперу

Фото: Інстаграм / fpg.upcycle.store

І там же будуть використовувати предмети інтерʼєру, виготовлені з переробленого паперу.

"Ми дуже маленький і молодий проєкт. У нас поки немає складів. А після оголошення по району назбирали стільки тих книжок, що часом не могли пробратися в майстерню", розповідає засновниця проєкту.

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от @fpg.upcycle.store

Як це працює?

"Загалом я замислила в цьому проєкті скомбінувати кілька різних матеріалів, які можна переробляти: папір, скло та волокна. Дві технології з трьох вже запущені: переробляємо пляшки у склянки й вази, а папір — у різні вироби", ділиться своїми ідеями Нателла.

Як розповідає вона, все почалося — зі склянок. А загалом почалося з того, що я хотіла зробити свій внесок у захист довкілля.

"Технологію переробки пляшок у склянки я довго відпрацьовувала. У мене саморобні інструменти, бо в Україні важко знайти потрібні насадки для шліфування склянки циліндричної форми", — коментує Думбадзе.

Кафе, переробка пляшок та паперу

Фото: Інстаграм / fpg.upcycle.store

Нателла повідомляє, що важко було зрозуміти, як зачищати внутрішню крайку. Усі методи зачистки, які пробувала, мене не задовольняли, бо крайка все ж залишалася гостренькою.

Кафе, переробка пляшок та паперу

Фото: Інстаграм / fpg.upcycle.store

А потім винахідницю осяяло, і вона придумала інструмент, яким можна захищати внутрішню крайку, щоб вона ставала округлою. 

Кафе, переробка пляшок та паперу

Фото: Інстаграм / fpg.upcycle.store

"От я і вирішила почати з пляшок у нашому кафе. Тепер ми не лише використовуємо ці склянки для себе, а й продаємо їх. Купують здебільшого інші заклади, щоб використовувати у себе такий посуд. Також співпрацюємо зі свічниками: вони заливають в наші склянки свічки", розповіла власниця кафе.

Кафе, переробка пляшок та паперу

Фото: Інстаграм / fpg.upcycle.store

Також на виробництві працюють кілька дівчат, які займаються керамікою. Стало цікаво подивитися, як паперова маса поводиться в керамічних техніках ліпки та який вигляд це матиме в інтерʼєрі.

"У першу чергу працюємо над створенням світильників. Вироби з паперу досить легкі, а такий світильник видається керамічним або як виріб з міцелію. Також робимо з нього візитівки та картки для художників, для підприємців, які хочуть робити візитівки на екопапері", зауважила Нателла.

Кафе, переробка пляшок та паперу

Фото: Інстаграм / fpg.upcycle.store

Звісно, склянки з перероблених пляшок, папір за такою технологією коштують дорожче, адже переробка — це ручна робота. Зі слів Думбадзе, вторинна сировина тому і зветься сировиною, бо має пройти довгий шлях від до продукту. І коштує вона не набагато дешевше, особливо логістично.

Нагадаємо, що український стартап Releaf Paper, який розробив технологію виробництва екологічного чистого паперу з опалого листя, запускає завод у Франції.

Окрім того, чашки для кави, які можна з'їсти, виготовляє австралійський краудфандинговий стартап Good-Edi. Його мета, це боротьба з одноразовими виробами, які мають поліетиленову оболонку.

Також ми писали про Миколу Левчука, що проживає на Волині, який прикрасив стіни свого будинку "вишиванкою" з пластикових кришок.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: