fbpx
Сьогодні
Фото, відео 11:48 31 Жов 2023

Креативне рішення: у Львові укриття шкіл переробили на унікальні простори

Фото: Скріншот з відео Львівської міської ради

У Львові відбувся конкурс з облаштування шкільних укриттів, на якому запропонували вдосконалити бомбосховища: із 60 учасників конкурсу, обрали 5 переможців.

Про це інформували у Львівській міській раді, пише Рубрика.

У чому проблема?

В Україні через часті повітряні атаки у закладах освіти діти пребувають в укриттях. Повітряна тривога може тривати по кілька годин, тому вони мають бути облаштовані таким чином, щоб забезпечити безпеку учнів та працівників шкіл.

Найпростіше укриття повинно бути безпечним і комфортним для перебування у ньому мінімум 48 годин. Вчителі та учні повинні мати змогу продовжувати навчальний процес, і зазвичай майже всі школи мають цю можливість.

Проте сховища ще повинні максимально забезпечити якоюсь активністю дітей, окрім освітнього процесу.

Яке рішення?

У Львові відбувся конкурс з облаштування шкільних укриттів, на якому запропонували вдосконалити бомбосховища. Ідех пропонували батьки та діти освітніх закладів.

укриття Львів

Фото: Скріншот з відео Львівської міської ради

У конкурсі взяли участь 60 учасників. Серед них визначили 5 переможців.

Переможці конкурсу "Безпечна школа" отримали фінансування на свої проєкти з міського бюджету Львова.

"Конкурс, який ми проводили, мав чітку мету – активізувати дітей, вчителів, щоб цей простір був надихаючим. З 60 проєктів обрали 5. Сьогодні ти заходиш туди, і ти закохуєшся в ту атмосферу, яка там створена. Деколи діти навіть не хочуть підніматися наверх тому, що там класно", наголосили у повідомленні.

Як це працює?

Відтак 5 шкіл отримали сучасні безпечні укриття:

  • СЗШ №36 з проєктом "МАРС".

Їх концепція така: укриття – це окремий світ зі своїми правилами і законами. Абревіатура описує сам проєкт – М (мультимедійний куточок), А (арт-куточок), Р (розвиюча зона), С (сенсорна кімната).

укриття Львів

Фото: Скріншот з відео Львівської міської ради

  • СЗШ №73 з проєктом smART SHELTER.

Своє укриття школярі переробили на мистецький простір, який охоплюватиме кіно, караоке, майстер-класи, волонтерство. Лозунг проєкту – "Ми хочемо жити і творити".

"Ми намагаємось максимально забезпечити якоюсь активністю наших учнів, коли є повітряна тривога. Це є арт-терапія, настільні ігри.

Також за рахунок того, що у нас є зонування, ми можемо тут проводити навчальні заняття, відповідно діти є в дії, вони залучені до якогось роду діяльності і відповідно тривога переходить на задній план", – розповідає Марта Бешлей, директорка школи № 73.

укриття Львів

Фото: Скріншот з відео Львівської міської ради

  • Ліцей №66 з проєктом Lounge Zone.

Навчатись відпочиваючи. Команда цього навчального закладу дослідила, що повітряні тривоги, перебування в укриттях викликають стрес і тривожність.

Тому вони перетворили шкільне укриття на 6 зон із різними розслабляючими заняттями – мистецтво, віртуальні подорожі, кіно, розвиваючий майданчик.

укриття Львів

Фото: Скріншот з відео Львівської міської ради

  • СЗШ №55 з проєктом МеТро Львів: SтаNція 55.

Укриття цієї школи складається з 9 з'єднаних між собою кімнат. Ці приміщення стали вагонами метро, де кожна кімната має іншу концепцію, тематику. В цьому укритті ще тривають роботи, але їх мають завершити до кінця року.

укриття Львів

Фото: Скріншот з відео Львівської міської ради

  • СЗШ №92 з проєктом Кіно-острівець Grata Victoria.

Команда цієї школи зробила з укриття справжній кінотеатр, який використовують не лише для перегляду фільмів чи мультиків, а й для навчання.

укриття Львів

Фото: Скріншот з відео Львівської міської ради

Нагадаємо, що в Україні почав працювати сайт "Залізне укриття", де буде представлена інформація про стан сховищ. За 2023 рік в Україні мають бути приведені до ладу 6847 укриттів.

Окрім того, в Україні розробили посібник для спорудження укриттів у дитсадках та школах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: