fbpx
Сьогодні
14:57 25 Жов 2023

Умєров провів розмову з очільником Міноборони Данії: говорили про передачу Україні F-16

Фото: міністр оборони України Рустем Умєров та міністр оборони Данії Троельс Лунда Поульсен. Фото: facebook.com/rustemumerov.ua

Міністр оборони України Рустем Умєров обговорив зі своїм данським колегою Троельсом Лунда Поульсененом процес пришвидшення передачі Україні винищувачів F-16.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Facebook міністра оборони України Рустема Умєрова.

"Дякую міністру оборони Королівства Данія Троельсу Лунду Поульсену за плідні та конструктивні переговори та відверту бесіду у Києві. Ключове питання: пришвидшення передачі Україні винищувачів F-16", – написав очільник українського відомства.

Також міністри обговорили питання:

  • розмінування звільнених територій,
  • фахову підготовку українських військовослужбовців,
  • співпрацю щодо впровадження ІТ в українському війську,
  • надання додаткової допомоги.

Що відомо про винищувачі F-16 для України

Нагадаємо, що США схвалили передачу Україні винищувачів F-16 з Данії та Нідерландів. Радник президента Штатів з нацбезпеки Джейк Салліван заявив, що Україна отримає літаки після завершення навчання пілотів.

У Нідерландах та Данії 20 серпня було досягнуто домовленості про передачу Україні літаків F-16 після навчання українських пілотів.

Зокрема, Україна отримає від Нідерландів 42 американських винищувачів F-16, а від Данії – 19 літаків. Навчання українських пілотів розпочнеться якомога скоріше.

15 вересня Бельгія приєдналася до навчання українських пілотів на F-16. Попередньо у міноборони Бельгії заявили, що не нададуть Україні винищувачі F-16, проте згодом в уряді припустили передачу Україні кількох F-16 наступного року.

У 2024 році Нідерланди планують передати Україні першу партію винищувачів F-16.

Раніше Ігнат повідомляв, що Україні необхідно близько 128 літаків для отримання переваги в небі та заміни старого авіапарку.

Нагадаємо, що українські пілоти будуть включені до першої хвилі навчання в Центрі підготовки пілотів для F-16 у Румунії.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: