fbpx
Сьогодні
13:55 29 Жов 2023

Кримська платформа стала одним із дієвих майданчиків консолідації сил навколо України, – нардеп

Підсумки Другого парламентського саміту Міжнародної Кримської платформи, який цього тижня відбувся в Празі, в ефірі телемарафону «Єдині новини» підбив заступник голови Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Арсеній Пушкаренко.

Найперше він подякував Чеській Республіці за підтримку України та за ініціативу проведення саміту, який цьогоріч зібрав спікерів та віцеспікерів із 69 держав із 5 континентів. Такий високий рівень представництва, на його думку, свідчить про те, що Україна добивається консолідації не лише в Європі, але й по всьому світові.

«Це однозначно розширення представництва країн-учасниць у порівняні з Першим парламентським самітом, який відбувся рік тому в Загребі, в якому взяли участь делегації 43 країн. І це відбулося завдяки важливому моменту, на який звернув увагу Президент Володимир Зеленський у своєму виступі на саміті: Кримська платформа стає міцнішою за рахунок використання енергії демократичного світу. Ми дійсно об'єднуємо світ. І на саміті можна було побачити консолідацію сил усіх країн-учасниць та навіть гордість делегатів за те, що їхні держави знаходяться серед вільних та демократичних країн — серед тих, хто підтримує Україну та відстоює не лише її свободу, а й безпеку всього світу», — наголосив Арсеній Пушкаренко.

За його спостереженнями, навіть парламентські представники тих країн, Уряди яких не завжди рішуче підтримують нашу державу, у своїх виступах однозначно декларували: Крим — це Україна, і жодних компромісів у цьому питанні не може бути.

«Це велика перемога на міжнародній арені, якої вдалося досягти завдяки колосальній роботі Президента України Володимира Зеленського, Офісу Президента на чолі з Андрієм Єрмаком та Міністерства закордонних справ України. Вони не дозволили винести Крим за межі міжнародного порядку денного, як того майже добилася рф свого часу, а навпаки – зробили його невіддільною частиною міжнародної підтримки України», — підкреслив парламентар.

Серед інших питань, які обговорювалися на Другому парламентському саміту Міжнародної Кримської платформи та щодо яких була чітка визначеність учеників, Арсеній Пушкаренко виокремив наступні:
• росія вчинила невиправдану агресію проти України, і початок цієї агресії — 2014 рік;
• усі суверенні українські території мають бути деокуповані, а російські війська — виведені з української землі;
• наші військовополонені та цивільні заручники, особливо це стосується незаконно вивезених росією українських дітей, мають бути поверненні до України;
• росія повинна компенсувати всі збитки, завдані внаслідок своєї агресії проти нашої країни;
• Українська Формула миру, яка заснована на принципах міжнародного права та демократичних цінностях, має отримати максимально широку підтримку.

Народний депутат окремо відзначив живу та емоційну підтримку учасниками парламентського Саміту виступу Володимира Зеленського.

«Особливо цікаво було спостерігати за позитивним пожвавленням присутніх, коли Президент наголосив на тому, що завдяки зусиллям Сил безпеки та оборони України російський флот вже не здатен контролювати західну частину Чорного моря, і рф планує перемістити значну частину залишків чорноморського флоту на нову базу, на окуповану частину Грузії», — повідомив Арсеній Пушкаренко. Також він відзначив важливість та своєчасність заклику Президента України до присутніх на саміті керівників парламентів щодо посилення парламентського контролю над дотриманням санкцій щодо росії та недопущення їх обходу.

У цілому, за спостереженнями Арсенія Пушкаренка, Другий парламентський саміт Міжнародної Кримської платформи засвідчив: сумнівів щодо повернення Криму під контроль України вже не існує.

«Це лише питання часу, який слід використати на те, щоб погодити стратегію деокупації та забезпечити максимальну підтримку України. І міжпарламентська складова у цьому процесі є дуже важливою, адже Парламент — це інституція, яка безпосередньо представляє волю свого народу», — наголосив він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: