fbpx
Сьогодні
15:18 25 Жов 2023

Ердоган заявив, що ХАМАС – не є терористичною організацією

Представники угруповання ХАМАС, які здійснили напад на Ізраїль 7 жовтня, не є терористами.

Про це заявив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган на партійних зборах у парламенті, пише Turkish Minute.

"ХАМАС не є терористичною організацією, це група визволителів і моджахедів, які борються за захист своєї землі і свого народу", зазначив турецький Глава.

Ердоган звинуватив Ізраїль у здійсненні одного з "найкривавіших і найжорстокіших" нападів в історії на палестинців після 7 жовтня. Окрім того, турецький президент звинуватив Тель-Авів у скоєнні воєнних злочинів.

Ердоган сказав, що західні країни проводять зустрічі, на яких оголошують ХАМАС терористичною організацією, але звинуватив Ізраїль у тому, що він сам діє як терористична організація.

"О, Ізраїлю, ти можеш бути (терористичною. – Ред.) організацією. Захід багато чим тобі зобов'язаний, але Туреччина – ні", – сказав він.

При цьому Глава Туреччини додав, що його країна не буде мовчати у зв'язку з вбивствами Ізраїлем дітей в Газі.

За даними органів охорони здоров'я сектора Гази, в результаті ізраїльських авіаударів в місті загинули близько 2500 дітей.

Ердоган також заявив, що скасовує плани відвідати Ізраїль через його "нелюдську" війну в Газі.

"У нас був план поїхати до Ізраїлю, але він був скасований, ми не поїдемо", – сказав Ердоган.

Що відомо про відносини Ізраїля та Туреччини

Відносини Анкари з Ізраїлем були заморожені після того, як у 2010 році ізраїльтяни здійснили напад на турецьке судно, що везло допомогу в Газу, в результаті чого загинули 10 цивільних осіб.

Минулого місяця Ердоган зустрівся з прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу під час саміту ООН в Нью-Йорку, що ознаменувало поліпшення відносин, які почалися з рішення минулого року про перепризначення послів.

Турецький лідер не сказав, коли він мав намір відвідати Ізраїль, де Анкара розглядала можливість приєднання до проєкту газопроводу, який просувають Сполучені Штати.

"Звичайно, у нас були добрі наміри, але (Нетаньягу) зловживав ними… Якби він продовжував мати добрі наміри, наші відносини могли б бути іншими, але тепер, на жаль, цього теж не станеться", – сказав Ердоган.

Що відомо про українців в Ізраїлі та Газі

Раніше в МЗС розповідали, що близько 700 українців не можуть виїхати з Ізраїлю через скасовані авіарейси, а 170 громадян хотіли б евакуюватися з Сектора Газу.

11 жовтня посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук також повідомив, що для наших громадян, які залишилися в Ізраїлі, вдалося організувати українському посольству перший евакуаційний рейс.

16 жовтня з аеропорту Бен Гуріон (Тель Авів) рейсом авіакомпанії HiSky до міста Клуж (Румунія) відлетів другий евакуаційний борт зі 155 громадянами України, з яких 107 жінок та 23 дітей.

Четвертий евакуаційний борт з 79 громадянами України вилетів з Тель-Авіва до румунського Бухареста. 

Окрім того, кількість загиблих громадян України в Ізраїлі після нападу на країну палестинського ісламістського угруповання ХАМАС зросла до 19 осіб, одна людина вважається зниклою безвісти.

Також, як раніше повідомляла Рубрика, 24 жовтня, через ракетний обстріл Сектора Гази загинули двоє українських дітей. Це брат і сестра 9 та 6 років. Їхня мати – українка, родом із Харкова. Вона вижила.

Посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук повідомив, що на евакуацію із Сектору Гази погодились майже 340 українців. При цьому реальна кількість громадян України, які залишаються у цьому регіоні, складає близько 500.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: