fbpx
Сьогодні
13:24 24 Жов 2023

Ременями безпеки вже користуються понад 40% водіїв України: як працює це рішення

Кількість українських водіїв, які користуються ременями безпеки, нині становить 40,14%.

Про це на пресконференції в Укрінформі повідомила директорка Центру демократії та верховенства права Олеся Холопік, презентуючи результати відповідного дослідження.

У чому проблема?

За перший квартал 2023 року в Україні сталося 4 538 ДТП із постраждалими – майже стільки ж, скільки за той самий період 2021 року.

Водії не приділяють достатньо уваги ременю безпеки в машині, вважаючи його неефективним варіантом безпеки від аварій на дорогах.

Проте ремінь безпеки, або ж пасок безпеки – засіб пасивної безпеки, призначений для утримання пасажира (водія) автомобіля (чи іншого транспортного засобу) на місці у випадку аварії або раптової зупинки.

Застосування ременя безпеки запобігає переміщенню пасажира по інерції, і, відповідно, можливим його зіткненням з деталями інтер'єру транспортного засобу або з іншими пасажирами (так звані вторинні удари), а також гарантує, що пасажир перебуватиме в положенні, що забезпечує безпечне розкриття подушок безпеки.

Крім цього, ремені безпеки при аварії дещо розтягуються, тим самим поглинаючи кінетичну енергію пасажира і додатково гальмуючи його рух, і розподіляють зусилля гальмування на велику поверхню.

Ремені безпеки зменшують ризик загибелі водія і пасажирів залежно від типу аварії від 2 (лобове і бокове зіткнення) до 5 разів (перекидання).

Яке рішення?

В Україні згідно з Правилами дорожнього руху використання ременів безпеки є обов'язковим для водія і всіх пасажирів, в тому числі тих, що перебувають на задньому сидінні.

Дозволяється не пристібатися особі, яка навчає водінню, якщо за кермом учень, а в населених пунктах, крім того, водіям-інвалідам, водіям і пасажирам оперативних та спеціальних транспортних засобів і таксі.

Результати дослідження показали, що нині в Україні кількість водіїв, які користуються ременями безпеки, становить 40,14%.

Як це працює?

"Центр демократії та верховенства права разом із ГО Vision Zero, починаючи з 2017 року, проводить дослідження рівня користування ременями безпеки серед водіїв. І сьогоднішнє дослідження показує, що рівень використання ременів безпеки становить уже 40,14%", – зазначила Олеся Холопік.

За її словами, якщо порівняти цей показник із показником 2020 року (26,04% – ред.), то можна побачити значний прогрес у цьому питанні.

Як зазначив керівник дослідження Віктор Загреба, воно проводилося упродовж серпня цього року.

До вибірки було включено 30 206 водіїв. Дослідження проводилося у 18 облцентрах: Вінниці, Житомирі, Івано-Франківську, Києві, Кропивницькому, Луцьку, Львові, Миколаєві, Одесі, Полтаві, Рівному, Сумах, Тернополі, Ужгороді, Хмельницькому, Черкасах, Чернівцях, Чернігові.

Дослідження проводилося методом спостереження за автомобілями на перехрестях, вулицях і інших безпечних місцях без взаємодії з громадянами.

Координатор дослідження Максим Шульга поінформував, що найгіршими показники щодо користування ременями безпеки були зафіксовано у трьох містах – Одесі, Кропивницькому, Миколаєві.

Хоча у Кропивницькому цей показник зріс у порівнянні з даними 2020 року – до 21,8%. В Одесі і Миколаєві у порівнянні з 2020 роком цей показник знизився і зараз зафіксований на рівні 24,8% і 17,3% відповідно.

Найкращі показники застосування ременів безпеки зафіксовані у Києві та Львові – на рівні 67,1% і 62% відповідно.

У Рівному і Житомирі ці показники становлять 52,6% і 55,7%. Із 2020 року у цих двох містах рівень використання ременів безпеки зріс більш ніж удвічі.

В інших містах рівень застосування ременів безпеки – менш як 50%.

За словами аналітиків, усі міста, окрім Одеси і Миколаєва, де рівень користування ременями безпеки у порівнянні з 2020 роком знизився, і Вінниці та Черкас, де зміна у цьому питанні перебуває у межах статистичної похибки, покращили результат у порівнянні із 2020 роком.

"Динаміка – позитивна, ми це підтримуємо і ми вдячні тим людям, які все більше і більше пристібаються, а також – патрульній поліції за її роботу у цьому напрямку. Але ми маємо як держава, як суспільство прагнути досягти європейських рівнів, а це від 97 до 99% у різних країнах", – заявив Загреба.

Як зазначив керівник дослідження, щоб максимально швидко наблизитися до 100-відсоткових показників у цьому питанні, необхідно спільно працювати і надалі і громадянському суспільству, і органам поліції, і виконавчій владі, і законодавцям.

Нагадаємо, Рубрика писала про технології на варті безпеки: як інновації в мобільних застосунках покращують безпеку поїздок на замовлення.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: