fbpx
Сьогодні
19:40 21 Жов 2023

З початку війни росія вчинила в Україні 2,5 тисячі екологічних злочинів, – міністр

English version here

Фото: Міністерство економіки України

За попередніми даними Уряду загалом з початку повномасштабного вторгнення задокументовано понад 2,5 тисячі фактів шкоди довкіллю, вчинених росією, у тому числі розслідується 14 випадків екоциду.

Про це повідомила Перший віцепрем'єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко під час виступу на конференції «United for Justice. United for Nature», що відбулася  в Києві 20-21 жовтня, пише Рубрика.

Орієнтовна шкода довкіллю внаслідок повномасштабного вторгнення оцінюється  у 55,6 млрд євро – і це без урахування шкоди в результаті теракту на Каховській ГЕС.  При цьому вони зростають щодня приблизно на 102 мільйони євро. У свою чергу збитки від підриву Каховської ГЕС, за попередніми підрахунками ООН, Мінекономіки та Київської школи економіки, становлять майже 14 млрд долл США.

«Починати долати наслідки російських терактів проти довкілля потрібно вже зараз, не чекаючи закінчення війни. Саме тому боротьба з російським екоцидом і захист довкілля входять до першої десятки пріоритетів Формули миру президента Володимира Зеленського. Ми регулярно проводимо зустрічі з міжнародними партнерами, членами робочої групи з восьмого пункту формули миру під головуванням Андрія Єрмака. Та вдячні усім, хто бере участь у цьому процесі та допомагає нам подолати цю складну проблему. Наша мета – разом з нашими партнерами оцінити екологічну шкоду, завдану російською агресією, притягнути агресора до відповідальності за екологічні злочини, змусити компенсувати збитки. Впевнена, що комплексна спільна робота допоможе нам відновити довкілля та прискорити зелений перехід економіки», – зазначила Юлія Свириденко.

Як підкреслила Перший віцепрем'єр-міністр України – Міністр економіки України, розмінування території України є нульовим етапом відновлення. На сьогодні потенційно забрудненими є понад 170 тисяч квадратних кілометрів території України. Понад 6 мільйонів громадян перебувають в зоні ризику через міни та снаряди, що не вибухнули. Жертвами мін вже стали біля 800 українців, з яких понад 250 – загинули. Від мін зазнає шкоди й природа – страждає біорізноманіття, грунти та води, що забруднюються внаслідок підривів.

За словами Юлії Свириденко, щоб швидше зробити українську землю безпечною та зменшити майбутні екологічні збитки, Мінекономіки докладає максимум зусиль у сфері гуманітарного розмінування, працюючи за напрямками.

За словами Першого віцепрем'єр-міністра України– Міністра економіки, Україна також пропонує країнам-партнерам взяти під патронат окремі напрямки розмінування. Наприклад, це може бути патронат над обстеженням та розмінуванням національних парків, лісових угідь, – сказала Юлія Свириденко.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: