fbpx
Сьогодні
12:10 17 Жов 2023

Рада Безпеки ООН відхилила резолюцію рф щодо подій у Газі без засудження ХАМАС

Фото: Twitter UKR Mission to UN

Напередодні Рада Безпеки ООН в Нью-Йорку не проголосувала за резолюцію, запропоновану російською федерацією, щодо гуманітарного припинення вогню в Газі.

Про це повідомляє UN News.

Повідомляють, що російський проєкт закликав до:

  • гуманітарного припинення вогню,
  • звільнення всіх заручників,
  • надання допомоги,
  • безпечної евакуації цивільних.

Однак, при цьому проєкт резолюція ігнорує тероризм ХАМАС.

Лінда Томас-Грінфілд, постійний представник США, заявила, що її країна не може підтримати російський проєкт резолюції, оскільки він ігнорує тероризм ХАМАС і ганьбить жертв.

"Відмовляючись засудити ХАМАС, Росія дає прикриття терористичній групі, яка жорстоко знущається із невинного цивільного населення. Це обурливо, лицемірно і невиправдано", – сказала вона.

Грінфілд засудила ХАМАС за вбивство мирних жителів, взяття заручників, у тому числі американських громадян, і вбивство сімей. Вона зазначила, що дії ХАМАС призвели до жахливої гуманітарної кризи, з якою зіткнулися жителі Гази.

"Ми не можемо дозволити цій Раді несправедливо перекласти провину на Ізраїль і вибачити ХАМАС за його десятиліття жорстокості", – сказала вона.

Як зазначають у виданні, проєкт резолюції отримав п'ять голосів "за":

  • Китай,
  • Габон,
  • Мозамбік,
  • росія,
  • Об'єднані Арабські Емірати,

Своєю чергою, Франція, Японія, Велика Британія та Сполучені Штати проголосували "проти"ю

Відомо, що шість утрималися (Албанія, Бразилія, Еквадор, Гана, Мальта та Швейцарія).

Нагадаємо, щоб Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію, пропозиція має отримати щонайменше дев'ять голосів "за", при цьому жоден із п'яти її постійних членів не має бути проти або не накладе вето.

Що відомо про події в Ізраїлі

Нагадаємо, що вранці 7 жовтня, палестинське терористичне угруповання ХАМАС, яке контролює сектор Гази, завдало масованого ракетного удару по Ізраїлю. Разом з тим бойовики прорвалися на ізраїльську територію.

Терористам вдалося захопити низку населених пунктів, але вже за кілька днів армія Ізраїлю повернула під контроль 100% території.

Зазначимо, що Ізраїль оголосив про "стан війни" та початок контртерористичної операції "Залізні мечі" і завдає ударів по об'єктах на території сектора Гази. Було вражено 200 таких об'єктів.

За останніми даними ізраїльських джерел, від 7 жовтня внаслідок нападу на Ізраїль загинули понад 1400 людей, понад 120 викрали бойовики ХАМАС, ще 3842 — шпиталізували з пораненнями.

Водночас посадовці частково визнаної Палестини заявляють про 2450 загиблих у Секторі Гази внаслідок ізраїльських ударів по анклаву. Ще 9200 були поранені.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: