fbpx
Сьогодні
19:16 15 Жов 2023

Гарантійні листи від військових при ввезенні гумдопомоги скасовуються із 1 грудня

Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович . Фото: facebook.com

Одним із нововведень при ввезенні гуманітарної допомоги з 1 грудня буде скасування гарантійних листів від військових і низки інших документів. Таке роз'яснення щодо нових правил ввезення в Україну гуманітарної допомоги надала міністр соціальної політики Оксана Жолнович.

Про це повідомляє Укрінформ, цитує Рубрика.

"Скасовуються гарантійні листи від військових, а також запити на поставку і всі інші довідки. Про них у постанові не йдеться", – зазначила міністр.

Вона підкреслила, що мережею ширяться нарікання на ініціативу Мінсоцполітики щодо змін правил ввезення гуманітарної допомоги, які почнуть діяти з 1 грудня.

Вона роз'яснила основні новації, запроваджені постановою Кабінету міністрів "Деякі питання пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану".

Одним із нововведень буде надання можливості автоматично реєструватися в Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги.

Крім того, декларацію можна буде подати онлайн в особистому кабінеті і вона автоматично буде переадресована органам митного контролю.

У випадку, якщо товару прийде менше, ніж було заявлено, відповідні уточнення можна буде внести в інвентаризаційному акті.

За новими правилами, звітом буде вважатися узагальнена інформація щодо кількості розданої гуманітарної допомоги і місця, де це відбувалося.

"Власне, це усі зміни. Подавати потрібно буде лише декларацію, а решта документів, які потрібні зараз, не вимагатимуться", – додала Жолнович.

Проте водночас будуть введені додаткові обов'язки для комунальних і державних отримувачів гуманітарної допомоги (військово-цивільні адміністрації та установи), щоб "на складах гумдопомога не губилася і не протерміновувалася".

Довідка

5 вересня Кабінет міністрів України прийняв постанову "Деякі питання пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану".

Серед основних змін – впровадження доступного електронного інструменту обліку гуманітарної допомоги.

Як повідомлялось, з 1 грудня за новим порядком здійснюватиметься митне оформлення гуманітарної допомоги, а також товарів військового призначення та подвійного використання, що ввозяться як гуманітарна допомога.

Нагадаємо, що Вірменія вперше від початку повномасштабного вторгнення російської федерації передала Україні гуманітарну допомогу.

Окрім того, від МЗС Німеччини та Центру допомоги мистецтву України (Ukraine Art Aid Center) у "Софії Київській" представники заповідника й волонтери на чолі з Іриною Нікіфоровою, яка опікується допомогою українським музеям, прийняли черговий гуманітарний вантаж для музеїв України.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: