fbpx
Сьогодні
20:58 08 Жов 2023

Україна представить на Франкфуртському книжковому ярмарку понад 500 книжок від 43 видавництв

English version here

Фото: Getty Images

У Німеччині на найважливішій у світі книжковій події, яка відбудеться 18–22 жовтня 2023 року в німецькому місті Франкфурт, Україну представлятимуть Український інститут книги, Goethe-Institut в Україні, Мистецький арсенал та Український інститут.

Про це інформує Міністерство культури та інформаційної політики, цитує Рубрика.

Як повідомили "Детектору медіа" в Українському інституті, цьогоріч слоганом України на Франкфуртському фестивалі буде "Крихкість буття" ("Fragility of existence").

А фокусом дискусій стане тема "Екологія та війна".

На українському національному стенді, організатором якого виступив Український інститут книги, буде представлено понад 500 книг від 43 видавництв. Тут відбуватимуться переговори щодо продажу прав на українські книжки, і всі слоти для переговорів уже заповнені.

Стенд матиме власну сцену, де протягом кожного дня ярмарку відбуватимуться події англійською та німецькою мовами. У рамках співпраці з Міністерством культури та медіа Німеччини відбудеться галузева програма під назвою "Fragility of creators", кураторами якої є Український інститут книги та Goethe-Institut.

"Жорстока війна Росії проти України не лише руйнує наше довкілля і наші оселі, забирає життя сотень тисяч людей. Своїми ракетами Росія намагається влучити в нашу ідентичність. Але ми витривалі і незламні. Українські автори воюють на фронті, волонтерять і пишуть нові книжки, видавці продовжують їх видавати, а читачі — купувати і читати. Ми з гордістю представляємо нові книжки українських авторів у Франкфурті. Завдяки зусиллям десятків людей ми представляємо на ФКЯ українську книгу, завдяки тисячам — українські книжки будуть перекладені і видані в різних країнах. А завдяки допомозі мільйонів ми переможемо агресора, щоб відновити мир, демократію і справедливість, не дати зруйнувати нашу землю", — наголосила директорка Українського інституту книги Олександра Коваль.

Серед авторів та громадських діячів, які представлятимуть національний стенд: Ірина Цілик, Євгенія Лопата, Максим Яковлєв, Катерина Міхаліцина, Володимир Єрмоленко, Оксана Забужко, Анна Новосад, Олександр Михед, Павло Казарін, Ярина Чорногуз, Севгіль Мусаєва, Світлана Ославська, Олеся Островська-Люта, Альона Каравай, Вахтанг Кебуладзе, Катерина Калитко, Юлія Козловець, Павло Гольдін, Катерина Шаванова, Таня П'янкова, Остап Сливинський, Катерина Ботанова, Кирило Безкоровайний та інші.

Повну українську програму англійською мовою можна переглянути тут.

Сам Український інститут на своєму стенді познайомить гостей ярмарку з українською культурою минулого і сьогодення, водночас покаже руйнівний вплив війни на мистецтво. Інститут представить два власні мультимедійні проєкти на платформі.

Перший з них — аудіовізуальний проєкт "Discover Ukraine: Bits Destroyed", який заглиблює глядача у світ українського монументального мистецтва. У проєкті використали зображення 56 мозаїк 1960–1970-х років. Більше чверті цих робіт були пошкоджені або зруйновані з початку повномасштабного вторгнення рф в Україну.

Другий проєкт — англомовний диджитал-путівник українською культурою Insight.UA дає можливість досліджувати українську культуру через різні формати — від добірок українських фільмів, виставок, книжок до прослуховування плейлістів чи перегляду онлайн-курсів.

Мистецький арсенал також представить на ярмарку свій стенд. З лютого 2022 року МА почав збирати роботи українських художників і художниць, які у своїх творах фіксують та рефлексують російсько-українську війну з 2014 року і дотепер. Зібрані роботи стали частиною онлайн-архіву "Україна в огні", що проявляє зріз актуальних мистецьких практик, а також видання "Україна в огні", яке буде презентоване на стенді.

У дизайні стенду будуть представлені роботи українського фотографа Андрія Денисенка із серії "Волонтери Чернігівщини" (2022), в яких подвійна експозиція, використана автором як художній метод, поєднує зображення людей і тло зруйнованих будинків. Ці роботи є свідченням збереження і відновлення, вони оприявнюють невидиму працю людей, які об'єднуються та своїм існуванням протидіють убивчій логіці війни.

"Всі п'ять днів ярмарку говоритимуть про війну, покарання злочинів, солідарність, теорії змов та російську пропаганду, науку, освіту та книжковий ринок під час війни, але й також, про креативність, нові форми існування та яскраву українську культуру", — розповіли нам в УІ.

Нагадаємо, торік Україна була неофіційним почесним гостем на Франкфуртському книжковому ярмарку-2022. Український національний стенд тоді було оформлено на основі візуально розвинених мотивів з мозаїки "Дерево життя" української художниці Алли Горської, яка була знищена в Маріуполі внаслідок російської військової агресії проти України.

Франкфуртський книжковий ярмарок — традиційний європейський книжковий ярмарок, який існує з середини XV століття. Щороку ярмарок відбувається у жовтні з середи по неділю включно у місті Франкфурт-на-Майні (Німеччина).

Нагадаємо, у жовтні минулого року президент України Володимир Зеленський виступав на Франкфуртському книжковому ярмарку.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: