fbpx
Сьогодні
Фото 19:26 13 Жов 2023

У Харкові відбудовують пошкоджене житло за допомогою відходів: як працює це рішення

English version here

На Харківщині реалізується пілотний проєкт із будівництва та ремонту за циркулярним методом "Циркулярне будівництво на практиці". 

Про це інформує Рубрика.

У чому проблема?

Дергачівська громада Харківської області є сильно постраждалою внаслідок обстрілів. Мешканцям необхідно відбудувати зруйноване окупантами житло, а також мінімізувати кількість будівельного сміття. 

Яке рішення?

Проєкт ГО "Центр громадських та медійних ініціатив" (Zero Waste Kharkiv)  допомагає мешканцям Дергачівської громади з відбудовою житла, а також запобігає потраплянню залишків будівництва та ремонту на полігони та звалища. 

Проєкт реалізується на двох майданчиках – Zero Waste Yard у Харкові та Circular Construction Yard у с. Руська Лозова, Дергачівської громади, через які здійснюється збір, сортування та передача матеріалів мешканцям зруйнованого житла.

Як це працює?

У Харкові, на вулиці Малопанасівській, 5/7, працює Zero Waste Yard – майданчик, де акумулюються будівельні матеріали та речі, що придатні для повторного використання. Зібране тут згодом доставляється на майданчик у селі Руська Лозова, у Construction Yard, або ж CC Yard. Майданчик у селі Руська Лозова накопичує зібрані матеріали, здійснює їх підготовку та безпосередньо передає тим, хто потребує.

До Zero Waste Yard відтепер можна принести (відповідно до графіку на сайті) або надіслати поштовою службою все, що зайве і потенційно може опинитися на полігоні чи звалищі, але може знадобитися для відбудови та ремонту постраждалого приміщення (у різних кількостях), а саме: 

  • будівельні матеріали: цегла, будівельні блоки, будівельні суміші, гіпсокартон, утеплювачі, клей, покрівельні матеріали, труби, кріплення; 
  • двері, вікна; 
  • залишки парканів; 
  • сантехніку: ванну, унітази, змішувачі тощо; 
  • шпалери, різноманітні покриття для підлоги; 
  • дошки, фарбу; 
  • меблі; 
  • побутову техніку; 
  • кухонне начиння тощо. 

Відтак, кожен мешканець села Руська Лозова і Дергачівської громади зможе взяти те, що потрібне для віднови чи ремонту власних приміщень або ж принести те, чого вже не потребує, але може знадобитися іншим.

Якщо Ви також бажаєте поділитися будівельними матеріалами або речима, ви можете заповнити форму і менеджерка проєкту сконтактує з Вами.

У рамках проєкту громадська організація має ще одну амбітну ціль.

Тут хочуть створити демонстраційний майданчик для реалізації циркулярного принципу у відбудові. Тобто повністю збудувати чи реконструювати зруйновану будівлю за допомогою таких відходів.

Так організація прагне створити передумови для впровадження циркулярності у будівництві, що є особливо актуальним,  зважаючи на те, що в Україні за час повномасшабного вторгнення утворилося приблизно 450 тисяч тонн будівельного сміття, як повідомляє Міністерство захисту довкілля.

Нагадаємо, що восени 2018 року у місті Харкові відкрився Екохаб, який вимушено зачинився у грудні 2022 року. Ідея відновити Екохаб втілилася у Zero Waste Yard.

У Zero Waste Yard, як і у Екохабі функціонують кілька зон, серед яких:

  • зона сортування, куди можна принести відходи на переробку; зона повторного використання, куди можна принести речі, які підлягають повторному використанню, і, відповідно, їх узяти;
  • крамниця реюзу, де за певну оплату можна придбати речі для повторного використання;
  • крамниця zero waste, де можна придбати речі багаторазового користування (торбинки, вощанки, кухлі тощо);
  • а також майстерня ремонту та апсайклінгу, де можна полагодити або подарувати друге життя своїм речам.

Довідка

Проєкт виконується ГО "Центр громадських та медійних ініціатив" (Zero Waste Kharkiv) у рамках швейцарсько-українського проєкту  "Підтримка відновлення України", який реалізується в межах підтримки України з боку Швейцарії за фінансування Swiss Solidarity та SDC та виконання робіт консорціумом, до складу якого входять організації Helvetas, ГО "ДЕСПРО", Skat Consulting Ltd.

Нагадаємо, в Київській області у рамках проєкту відновлення семи житлових будинків у Гостомелі французька компанія Neo-Eco демонтувала чотири зруйновані внаслідок збройних дій росії будинки та переробила 15 тис. тонн будівельного сміття.

Докладніше в матеріалі Рубрики ви можете почитати про те, як сміття від руйнації перетворюється на нові будівельні матеріали та як використати зруйнований росією будинок для побудови нового.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: