fbpx
Сьогодні
20:18 12 Жов 2023

WSJ: Служба безпеки України з початку війни виявила 2 тисячі зрадників

English version here

З початку повномасштабного вторгнення росії на українські землі Служба безпеки виявила понад 2 тисячі зрадників, які пішли на державну зраду та співпрацю з ворогом.

Про це пише WSJ.

Як пише видання, серед зрадників:

  • колишній працівник армійської бази, який відстежував заплановані пересування президента України Володимира Зеленського,
  • навчений снайпер з схованкою зброї під ліжком дочки,
  • керівник страхової компанії, що відстежував енергетичну інфраструктуру Києва.

Журналістам WSJ чиновники говорять, що росія масово вербує агентів в Україні з 2004 року.

"Вербуванню російської агентури на всіх рівнях, в тому числі в лавах СБУ, сприяли давні офіційні зв'язки, корупція та симпатії до Москви", наголошують у статті.

Українські силовики, яких цитує ЗМІ, розповідають, що оскільки війна перейшла "в більш стабільну фазу", завдання агентів здебільшого полягає у збиранні інформації про військові об'єкти, включаючи військові частини, майстерні та склади боєприпасів.

"Часто шпигуни працюють за гроші. Іноді їх вербують із застосуванням катувань або погроз, поки вони перебувають під вартою на окупованих територіях", – стверджують журналісти.

Однією з "гучних справ" WSJ називає справу колишнього глави СБУ в Криму Олега Кулініча. Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський звільнив Олега Кулініча з посади начальника управління СБУ в Автономній республіці Крим ще в березні 2022 року.

А 16 липня Служба безпеки України та Держбюро розслідувань затримали Кулініча за підозрою в держзраді. Правоохоронці заявили, що Кулініч працював на російські спецслужби. У липні 2023 року стало відомо, що справу Кулініча передали до суду.

Нагадаємо, що Служба безпеки України за процесуального керівництва Київської міської прокуратури викрила столичну чиновницю, яка навіть під час війни готувала виступи Миколи Азарова для російського телебачення, також експрем'єру оголосили про нову підозру.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: