fbpx
Сьогодні
11:40 11 Жов 2023

Зеленський запевнив Гроссі, що Сили оборони не обстрілюватимуть ЗАЕС, проте "інші варіанти можливі"

Збройні сили не обстрілюватимуть Запорізьку атомну електростанцію, але Україна намагатиметься повернути електростанцію під свій контроль, тому "всі інші варіанти можливі".

У цьому запевнив президент Володимир Зеленський генерального директора Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаеля Гроссі, заявив очільник МАГАТЕ в інтерв'ю The Guardian.

"Зеленський особисто запевнив мене, що ЗСУ не будуть безпосередньо бомбити чи обстрілювати її (ЗАЕС – ред.)", – сказав Гроссі.

Проте, як зауважив гендиректор МАГАТЕ, український лідер зазначив, що Україна не відмовлятиметься від намірів повернути станцію, тому "всі інші варіанти можливі".

Також очільник Міжнародного агентства з атомної енергії прокоментував поточну ситуацію на Запорізькій АЕС.

"Мене часто запитують, чи в безпеці станція зараз. Ні. Вона знаходиться в зоні бойових дій під час контрнаступу", – сказав Гроссі.

Як розповів гендиректор МАГАТЕ, є дві основні небезпеки для ЗАЕС:

  • перша й найбільша – це "прямий удар" по одній з вразливих ділянок електростанції,
  • друга – підтримка водяного охолодження, необхідного навіть для зупинених реакторів.

Що відомо про ситуацію на ЗАЕС

Нагадаємо, що окупаційні війська захопили Запорізьку АЕС на початку повномасштабного вторгнення. Агресори не лише порушують режим експлуатації станції, а й використовують сховища для зберігання техніки та розташування живої сили.

За весь час окупації станція кілька разів вимикалася від енергосистем України.

Зокрема повідомли, що окупанти на ЗАЕС вивели четвертий енергоблок зі стану "холодний зупин" у "гарячий зупин". Натомість шостий енергоблок, за інформацією МАГАТЕ, виводять з "гарячого" стану в "холодний".

Окрім того, українські офіційні особи неодноразово повідомляли про ризики теракту на станції.

Раніше міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що рф може створити умови, які спричинять ядерний інцидент після деокупації Запорізької АЕС українськими захисниками.

Окрім того, у МАГАТЕ підтвердили наявність мін на Запорізькій АЕС, встановлених загарбниками раніше.

Також Генеральна конференція Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) схвалила резолюцію щодо негайного повернення Запорізької атомної електростанції під повний контроль України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: