fbpx
Сьогодні
19:13 11 Жов 2023

Агресія проти Ізраїлю є вигідною Росії та Ірану, — нардеп

«Напад на Ізраїль показує, що тероризм та військова агресія — це проблема всього світу, а не окремих країн»

Про це зазначив в ефірі національного телемарафону «Єдині новини» народний депутат України, заступник голови Комітету ВР з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Арсеній Пушкаренко.

На його думку, події в Ізраїлі — чергове підтвердження того, що міжнародне право повністю нехтується терористами та їхніми спонсорами. Отже, система безпеки світу потребує невідкладного реформування, як на цьому неодноразово наголошував Президент Володимир Зеленський, зокрема й під час проведення дебатів на нещодавній Генасамблеї ООН.

Нардеп зазначив, що все вказує на те, що за нападом на Ізраїль стоять іран та росія — країни, які ніколи не приховували своєї прихильності до ХАМАСу та інших терористичних угруповань. Делегації ХАМАСу неодноразово на високому рівні приймали в москві. Показовими є й настрої, які панують серед російських пропагандистів та в соцмережах рф після нападу ХАМАСу на Ізраїль. Для тих, хто все ще плекав ілюзії щодо російського суспільства, якраз час прозріти. Не просто відсутність співчуття до жертв терористів, а відкритий цинічний антисемітизм.

«Україна солідарна з Ізраїлем. Ми розуміємо той біль, який відчуває ізраїльський народ. Усе світове товариство засудило дії ХАМАСу. Але світові нарешті необхідно зрозуміти, що терористів не вмовляють, із ними не можна йти на компроміси — з ними треба боротися та знищувати. Причому не тільки окремих бойовиків і угруповання, а й ті держави, які здійснюють невиправдану агресію та фінансування терористичної діяльності», — підкреслив він.

Народний депутат переконаний у необхідності відновити дію міжнародного права, а організації, які мають його забезпечувати, повинні мати реальні інструменти, аби здійснювати контроль за його дотриманням. Натомість сьогодні росія в Радбезі ООН має право вето, і це неприпустимо, заявив політик.

Пушкаренко також висловив сподівання, що Ізраїль змінить свою позицію щодо України.

«Ми вдячні Ізраїлю за гуманітарну допомогу, за підтримку з реабілітацією та протезуванням наших громадян, зокрема військових, навчанням українських реабілітологів, але розраховуємо на перехід від нейтралітету до більш рішучої підтримки, в тому числі у сфері військової допомоги. Переконаний, що наше взаєморозуміння та співпраця будуть посилені», — наголосив нардеп.

Підбиваючи підсумки, парламентар відзначив, що нинішні події в Ізраїлі вкотре доводять актуальність Формули миру, яку запропонував Президент Володимир Зеленський і яку мали б прийняти на Глобальному саміті миру. Тому, на його думку, нині перед українською дипломатією постали чергові виклики. Однак Україна вже має ґрунтовні результати у просуванні Формули миру, яких вдалося досягти українській стороні завдяки зусиллям Міністерства закордонних справ та Офісу Президента України на чолі з Андрієм Єрмаком на рівні радників із національної безпеки та особисто Президента Володимира Зеленського — на рівні перших осіб держав. Тож, впевнений Арсеній Пушкаренко, й на ці виклики будуть знайдені ефективні відповіді.

Він також додав, що Україна неодноразово наголошувала на тому, що імплементація Формули миру та настання саме справедливого миру в нашій державі — це не лише про припинення війни в Україні. Це також про дієвий механізм для вирішення ситуацій, яка нині є в Ізраїлі, а отже — про глобальну безпеку світу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: