fbpx
Сьогодні
19:19 10 Жов 2023

У НАУ розповіли, до чого може призвести реорганізація закладу

Фото: : Вікіпедія

У Національному авіаційному університеті припускають, що плани уряду реорганізувати заклад можуть загрожувати призупиненням подальшої підготовки льотного складу в Україні.

Заплановану реорганізацію університет назвав "знищенням 90- річної історії та надбань" НАУ, йдеться у відповіді на запит hromadske.

В університеті стверджують, що не отримували проєкт розпорядження Кабміну про реорганізацію закладу, а також обґрунтування такого рішення.

Окрім того, у виші запевняють, що проєкт розпорядження не обговорили ні з НАУ таз Льотною академією НАУ, тому університет не має верифікованої інформації про підстави його ухвалення.

"Реалізація розпорядження Кабміну перетворить національний, відомий у всьому світі університет з підготовки льотного складу із 90-річною історією на регіональний, нікому не відомий заклад вищої освіти, не представлений у рейтингах й наукових виданнях України та світу", – йдеться у заяві НАУ.

Також в університеті назвали наслідки, які нібито може спровокувати реорганізація закладу:

  • оскільки в розпорядженні не зазначено, який саме із новостворених ЗВО має стати правонаступником прав та обовʼязків Державної льотної академії України, це може призвести до зловживання службовими обов'язками посадовцями МОН;
  • створення нових юридичних осіб призведе до анулювання усіх наявних ліцензій та дозволів, що зупинить роботу ЗВО;
  • реалізація проєкту потребуватиме додаткового фінансування з державного чи місцевого бюджету. У цьому НАУ вбачає й корупційні загрози;
  • у пропозиціях МОН не зазначають подальшу долю наукового обʼєкта, який розташований на території університету.

У цьому НАУ також вбачає корупційні ризики.

У коментарі "УП. Життя" заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький розповів, що припущення, висунуті університетом є безпідставними.

"Ми чекаємо рішення Кабінету Міністрів, яке буде цього тижня. На ньому визначать, чи будуть реорганізувати університет, чи ні", – додав Винницький.

Також журналісти звернулися до Міністерства освіти і науки за коментарем й очікуємо відповідь.

Довідка

Раніше повідомлялось, що найближчим часом уряд може розглянути розпорядження про реорганізацію Національного авіаційного університету через низку проблем у виші.

Джерело повідомило, що попри численні обіцянки й потенціал НАУ, чинне керівництво і колектив закладу не змогли розробити жодного БПЛА від початку повномасштабного вторгнення.

Крім того, численні звернення від колективу і керівництва льотної академії у Кропивницькому з проханням відділити їх від НАУ "не могли залишатися без уваги".

Попередньо НАУ планують розділити на дві структури: Державний університет "Київський авіаційний інститут" (історична назва НАУ) і окремого закладу під назвою Українська державна льотна академія (м. Кропивницький).

Після чого, в НАУ виснули прохання зупинити розгляд Кабміном проєкт розпорядження про реорганізацію закладу.

Зазначимо, що тимчасовим виконувачем обов'язків ректора Національного авіаційного університету призначили колишнього заступника міністра освіти Олексія Шкуратова.

У липні міністр освіти Оксен Лісовий оголосив догану ректору НАУ Максиму Луцькому. Підставою для догани стало порушення законодавства про освіту та вимог контракту, однак у НАУ заявили, що будуть оскаржувати це рішення.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: