fbpx
Сьогодні
Фото 18:32 10 Жов 2023

У Київській області вперше провели "Медичне ралі": у чому рішення

Фото: kor.gov.ua

На Київщині в селі Грузьке відбувся конкурс "Медичне ралі Київщини 2023".

Про новину повідомила пресслужба Київської обласної ради, пише Рубрика.

У чому проблема?

Швидка  медична допомога – спеціалізована медично-санітарна служба, завданням якої є надання першої медичної допомоги при станах, загрозливих для життя, потерпілим від нещасних випадків (поранення, переломи, опіки, отруєння, ураження електричним струмом тощо) або при раптових захворюваннях, а також транспортування потерпілих до лікарень.

Яке рішення?

У селі Грузьке на Київщині відбувся конкурс "Медичне ралі Київщини 2023" — це перші такі змагання за історію існування обласної екстреної меддопомоги.

Фото: kor.gov.ua

Змагання планували організувати 4 роки тому. Але на заваді став карантин через коронавірус, а потім повномасштабна війна.

Фото: kor.gov.ua

Як це працює?

Зазначається, що у конкурсі взяли участь 6 команд:

  • Броварської,
  • Білоцерківської,
  • Вишгородської,
  • Обухівської,
  • Переяславської,
  • Фастівської станцій екстреної медичної допомоги Київського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Кожна команда складалась з водія та двох медичних працівників — лікарів або фельдшерів. У конкурсі було 5 етапів.

Фото: kor.gov.ua

Фото: kor.gov.ua

Судді оцінювали такі вміння:

  • швидко й правильно поставити діагноз
  • провести сортування пацієнтів
  • надати допомогу при гострому коронарному синдромі
  • взаємодія між членами бригади
  • майстерно маневрувати спецтранспортом.

"Особисто мене вразила роль водіїв у наданні медичної допомоги. Так професійно "прокачувати" серце, подавати кисень, і роботи купу медичних маніпуляцій, адже до цих змагань я була переконана, що це роблять лише медики, а потім нашими дорогами, з нашими водіями, які не завжди охоче надають перевагу у дорозі "кареті" швидкої, ще й доставити пацієнтів у "золотий" час до медичного закладу, можуть лише справжні герої",— розповіла заступниця голови Київської обласної ради Тетяна Семенова.

Призером змагань "Медичне ралі Київщини 2023" стала Фастівська станція ЕМД. Окрім подяки й кубку, команда отримала ключі від нової спеціалізованої "карети" швидкої допомоги класу С.

Фото: kor.gov.ua

Друге місце посіла Броварська станція ЕМД, а третєВишгородська.

Нагадаємо, в Україні відбулися перші очні тренінги з надання догоспітальної допомоги для інструкторів обласних центрів екстреної медичної допомоги. Навчання проводяться у межах спільного зі Світовим банком проєкту Міністерства охорони здоров'я України "Поліпшення охорони здоров'я на службі у людей".

Також повідомлялось, що медичний додаток, який допомагає розрахувати персональний ризик інсульту, відтепер доступний українською.

Рубрика:
Здоров'я

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: