fbpx
Сьогодні
15:35 08 Жов 2023

Підрив Каховської дамби: влада Херсонщини озвучила суму компенсацій, яку отримали мешканці за втрату врожаю

English version here

Мешканці Херсонської області, які втратили свій врожай внаслідок підриву росіянами Каховської гідроелектростанції, вже отримали понад 7 млн грн компенсацій.

Про це повідомив очільник Херсонської ОВА Олександр Прокудін, пише Рубрика.

Як нагадав очільник області, у регіоні внаслідок підриву дамби були затоплені тисячі земельних ділянок та знищені десятки тисяч тонн херсонського врожаю.

"Це жахливі наслідки російського теракту на Каховської ГЕС. Завдяки ініціативі Мінагрополітики жителі Херсонщини, котрі постраждали від цього лиха, можуть отримати державні компенсації… Загалом уже виплачено понад 7 млн грн компенсацій. І робота комісій, які обстежують затоплені городи, продовжується", повідомив голова ОВА.

Прокудін також зазначив, що обговорив хід реалізації програми із заступником міністра аграрної політики та продовольства України Віталієм Головнею. Зокрема, мова йшла про проблему відсутності у населення документів на землю.

Очільник області пообіцяв, що спільно з Мінагрополітики сприятимуть приватизації ділянок.

До того ж, як зауважив голова ОВА, роботі також заважають постійні обстріли з боку росіян.

Нагадаємо, у середині вересня очільник Офісу президента Андрій Єрмак повідомив про ухвалення рамкового документу Міжнародної робочої групи щодо плану екологічного відновлення України.

У ньому визначені три пріоритети:

  • оцінка завданої довкіллю шкоди,
  • пошук стратегії забезпечення відповідальності й відшкодування,
  • також рекомендації щодо післявоєнного переходу України до "зеленої" економіки.

Нагадаємо, що 6 червня, підірвали Каховську що призвело до загибелі 32 людей, 28 постраждалих та 39 зниклих безвісти. А збитки, які завдала Україні рф, приблизно становлять 1,5 мільярда доларів США.

Зі слів офіцера ГУ протимінної діяльності, цивільного захисту та екологічної безпеки Міноборони України Владислава Дударя, у Херсонській області "штучною повінню" затопило 65% лісів і не відомо, чи зможуть вони відновити повністю свою життєдіяльність.

Також Дудар заявив, що на сьогодні очищення територій після підриву Каховської ГЕС завершено. По останніх супутникових знімках можна відповісти, що річка Дніпро прийшла у своє природне річище.

Зауважимо, що журналісти Рубрики розбиралися чи можливо пристосуватись до нових реалій без Каховської ГЕС.

Тоді, велика вода після Каховської катастрофи зійшла, проте із наслідками Україна буде розбиратися ще довгі роки. Окрім того, що тисячі тонн сільськогосподарської продукції півдня України було знищено через підтоплення, багато територій залишились без зрошення.

Це неабияк вплине на фермерів правобережжя Херсонщини, які лише в цьому році робили перші спроби оговтатись після окупації, а разом із ними — фермерів Миколаївщини, Дніпропетровщини та Запоріжжя.

Рубрика зібрала аргументи за і проти відновлення зруйнованого росіянами водосховища. Читайте докладніше у нашому матеріалі: "Чи потрібно відновлювати Каховське водосховище: зважуємо за та проти"

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: