fbpx
Сьогодні
Фото 16:48 08 Жов 2023

Для людей з інвалідністю у будинках Львова встановили вже 38 підйомників: у чому рішення

English version here

Фото: Лівська міська рада

У житлових будинках Львова впродовж кількох років встановили 38 підйомників для осіб з інвалідністю. тільки цьогоріч облаштували 5 із них.

Про це повідомляє Львівська міська рада, пише Рубрика.

У чому проблема?

На етапі будівництва нових житлових будинків, лікарень, медичних та адміністративних установ дедалі частіше звертається увага та встановлюються спеціальні ліфти або підйомники. Це робить будь-яку будівлю доступною для кожного громадянина незалежно від стану його здоров'я.

А для людини з обмеженими можливостями спеціальний пристрій стає єдиною безпечною та доступною альтернативою сходам чи навіть звичайному ліфту. Це може здатися дивним, але для таких громадян використання ліфтової кабіни може також супроводжуватися певними ризиками.

Станом на 2023 рік у житлових будинках Львова необхідно встановити 44 підйомники. Однак з огляду на повномасштабну війну їхня кількість може зростати.

Яке рішення?

Як розповідають у міськраді, у Львові з 2018 року діє "Програма забезпечення доступності житлових приміщень осіб з інвалідністю у кріслах колісних та осіб з інвалідністю з порушенням зору І групи".

Як це працює?

У міськраді розповідають, що в межах цієї програми 38 підйомників вже встановили.

Як пояснюють чиновники, щороку до програми вносяться зміни. А також додають новий перелік осіб з інвалідністю, у будинках яких необхідно облаштувати пандус чи підйомник.

"Перед тим моніторингові групи, які утворені в кожному районі, обстежують будинок, спілкуються з мешканцем — особою з інвалідністю, і визначають, що з елементів доступності технічно можливо облаштувати", — розповіли в департаменті житлового господарства та інфраструктури ЛМР.

Минулого року, у зв'язку із воєнним станом, роботу програми призупинили. А вже на початку 2023 року виділили 2 млн гривень на встановлення 5 підйомників — на вулицях Сосюри, Пасічна, К. Левицького, Катедральна та Мазепи.

підйомник, Львів

Фото: Лівська міська рада

Як повідомляють, вартість встановлення одного підйомника обходиться місту орієнтовно у 400-600 тис. грн.

Вартість залежить від:

  • висоти платформи,
  • від конструкції підйомника (похила чи вертикальна платформа),
  • від конструкції сходової клітки (з поворотом чи без повороту платформи),
  • від системи управління підйомником (керується з площадки чи індивідуальним пультом). 
підйомник, Львів

Фото: Лівська міська рада

Станом на зараз 3 вже встановили повністю. Ще на двох тривають завершальні роботи з монтажу. Також на останній сесії міської ради виділили ще 3 млн гривень на встановлення 7 підйомників.

Нагадаємо, що у селі Зимна Вода Львівської області в сервісному центрі МВС перший випускник інклюзивної автошколи отримав посвідчення водія.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: