fbpx
Сьогодні
Рішення 12:44 06 Жов 2023

Від ідеї до бізнесу: як на Дніпропетровщині працює центр підтримки підприємництва 

Центри підтримки бізнесу — дієві інструменти в економічному розвитку громад, їхньому гуртуванні та створенні нових можливостей. “Рубрика” розповідає, як працює це рішення й чому воно потрібне чи не кожній громаді.

У чому проблема?

В результаті повномасштабної війни українські громади зазнають серйозних економічних втрат. Багато підприємств закриваються, переносяться в інші регіони, втрачають працівників, які мобілізуються, виїжджають через війну за кордон або в безпечніші міста та села. За даними Українського інституту майбутнього, станом на травень 2023 року кількість населення України зменшилася до 29 мільйонів осіб. З цієї кількості лише приблизно 6-7 мільйонів осіб працюють поза бюджетною сферою — саме з їхніх податків фінансуються пенсії, допомога малозабезпеченим громадянам та інші соціальні витрати.

Ці цифри — тривожний сигнал для українських громад. Відтак, нагальною стає потреба підтримувати місцевий бізнес у громадах.

Яке рішення?

Для громад України все важливішим стає формування центрів підтримки бізнесу, які є додатковим інструментом активізації малих і середніх підприємств та місцевого економічного розвитку. Створити сучасний та комфортний Центр ділової активності та громадських ініціатив вирішили й у місті Павлоград Дніпропетровської області.

"Центр ділової активності та громадських ініціатив «І де Я»" впроваджує Павлоградська міська громадська організація "Агенція економічного розвитку м. Павлоград".

Як це працює?

"І де Я" номер один — комунікувати та взаємодіяти

В "Агенції економічного розвитку міста Павлоград" розповідають: ідея створити Центр ділової активності та громадських ініціатив виникла в Павлоградській міській раді кілька років тому. Почалася підготовча фаза, пошук місця для створення Центру, залучення інвестицій та багато іншої роботи. Коли ж для центру знайшли місце, частково забезпечили його обладнанням та виконали ремонтні роботи, почалася війна. Російська агресія змусила поставити гарний та важливий для громади проєкт на паузу.

центри підтримки бізнесу в громадах

Команда ПМГО "Агенція Економічного Розвитку міста Павлоград"

"Наша організація у своїй діяльності тісно співпрацює з міською владою. Уже під час війни, протягом 2022 року ми реалізували не один проєкт. Як із допомоги ВПО, так і для павлоградців, зокрема — створення мобільного кейсу для ЦНАПу. А вже навесні 2023 року ми отримали пропозицію взяти участь у конкурсі саме зі створення громадського центру підтримки бізнесу, — розповідає Наталя Чумак, голова ПМГО "Агенція Економічного Розвитку міста Павлоград". — У нашому місті проводиться багато навчальних заходів для різних категорій людей: це і підприємці, і ВПО, і громадські організації, активні мешканці. Всі вони мають креативні ідеї, але місця, де можна знайти однодумців та підтримку в реалізації своєї ідеї, на жаль, в місті не було".

Центр ділової активності та громадських ініціатив "І де Я" має стати таким громадським простором, де місцева спільнота зможе продуктивно обговорювати проєкти та їхнє втілення. А ще Центр стане першою в регіоні платформою, яка допоможе налагодити взаємодію між громадськими діячами, ВПО, міською владою та активними жителями.

"Уже сьогодні ми бачимо — підприємці, жителі громади, громадські організації з різними напрямками роботи зацікавлені у створенні такого Центру. Це й ОСББ, і інтеграція ВПО, і розвиток підприємництва. Створення такого центру відкриє багато можливостей для нашого міста", — відзначає Наталія Чумак.

"І де Я" номер два — згуртувати громаду

центри підтримки бізнесу в громадах

Ремонтні роботи в приміщенні Центру ділової активності та громадських ініціатив  "І де Я"

Офіційне відкриття Центру  "І де Я"  планується на початку листопада. Першим заходом платформи ділової активності та громадських ініціатив стане круглий стіл за участі громадських об'єднань, міської влади та підприємців. Але насправді свою роботу Центр розпочав вже зараз. Поки в приміщенні йдуть ремонтні роботи, заходи проводять у центральній бібліотеці Павлограду.

Так, у вересні тут відбувся тренінг "Соціальна згуртованість. Розбудова спільної соціальної відповідальності". У ньому взяли участь активісти, учасники громадських організацій та представники місцевого самоврядування. На заході обговорювали важливість спільної соціальної відповідальності та створення ініціатив для покращення якості життя в громаді. Також під час тренінгу учасники спілкувалися, в ігровій формі обмінювалися ідеями та взаємодіяли між собою.

Присутній на тренінгу міський голова Павлограда Анатолій Вершина зазначив, що подібні заходи — це вже позитивна тенденція, адже громада стає ще більш об'єднаною та відповідальною.

"І де Я" номер три — побачити та реалізувати можливості

Світлана Кусочкіна

Світлана Кусочкіна (в центрі) на тренінгу "Соціальна згуртованість. Розбудова спільної соціальної відповідальності"

"Центр ділової активності та громадських ініціатив «І де Я» — це креативний комунікаційний простір для ділових людей, які прагнуть розширити індивідуальні можливості й направити всі зусилля на розвиток власної ініціативи та реалізації цікавих, інноваційних для міста проєктів. Це такий собі майданчик для обміну ідеями та втілення їх в життя", — говорить Світлана Кусочкіна, керівниця відділу з питань розвитку підприємництва та залучення інвестицій Павлоградського міськвиконкому.

Серед головних завдань, які ставить перед собою Центр ділової активності та громадських ініціатив "І де Я", є такі:

  • Висвітлення та активація підприємницького потенціалу громади.
  • Підтримка мешканців громади у запуску власного бізнесу.
  • Надання інформаційної, консультаційної та методичної підтримки.
  • Популяризація ідей підприємництва серед населення.
  • Розвиток економічного потенціалу громади.
  • Налагодження співпраці між бізнесом, громадськими об'єднаннями та місцевою владою задля вирішення суспільних проблем громади.

На базі створеного Центру за підтримки Павлоградської міської влади також проводитимуть курси для підприємців щодо відкриття власної справи з подальшою можливістю взяти участь у конкурсі для отримання фінансування на відкриття або розвиток власної справи. Також планується проводити навчальні семінари, зустрічі для обміну досвідом тощо.

"Навчання організацій та активних мешканців і підприємців — це перший крок до розвитку громади. Маючи знання про особливості роботи з грантами, вони зможуть залучати додаткові кошти на розвиток або масштабування свого бізнесу, громадськість зможе залучати кошти для облаштування або створення й реалізації нових ідей", — відзначає Голова ПМГО "Агенція Економічного Розвитку міста Павлоград" Наталя Чумак.

"І де Я" номер чотири — підтримати тих, хто цього потребує

Наталя Чумак

Наталя Чумак проводить психологічний тренінг для жителів Павлограду та переселенців

Центр ділової активності — не єдиний проєкт, що реалізується у громаді. ПМГО "Агенція економічного розвитку міста Павлоград" заснували ще у 2012 році. На меті громадська організація собі поставила сприяння покращенню бізнес-клімату, залучення інвестицій та реалізацію проєктів розвитку та сервісу в місті. За 11 років в агенції втілили понад 200 проєктів, витративши на їх реалізацію понад 63 млн грн. Спектр втілених ідей досить широкий — від впровадження інфраструктурних проєктів (ремонти в школах та дитячих садочках, благоустрій територій, обладнання для лікарень) до проєктів на підтримку ВПО. Організація має досвід співпраці з міжнародними донорами, активно співпрацює з органами місцевого самоврядування, бізнесом та громадськими організаціями.

Питаннями інтеграції ВПО, яких зараз у громаді нараховується понад 20 тисяч, ПМГО займається з 2014 року. Серед реалізованих проєктів — ремонт гуртожитків, психосоціальна підтримка, проєкти, спрямовані на зниження емоціональної напруги між ВПО та громадою міста, будівництво модульного містечка на території Павлограду. З початком повномасштабного вторгнення діяльність організації в цьому напрямку тільки вдосконалювалась.

центри підтримки бізнесу в громадах

Кімната психоемоційного розвантаження на базі шелтеру

Під час війни Агенція економічного розвитку міста Павлоград продовжила працювати з донорами. Залучені кошти, зокрема, спрямували на гуманітарну та психологічну підтримку вимушених переселенців, облаштування шелтерів. Також тут не забувають і про людей поважного віку — так, для ВПО старшого віку у громаді проводять заходи психосоціальної підтримки. А щоб підтримати наших героїв-захисників, ПМГО закупила обладнання для реабілітаційного відділення місцевої лікарні.

центри підтримки бізнесу в громадах

Закупівля реабілітаційного столу для реабілітаційного відділення Павлоградської лікарні інтенсивного лікування (реабілітація військовослужбовців)

"Ну і звичайно, наше майбутнє — наші діти, — додає  Наталя Чумак. — З ними також проводимо багато  заходів — навчання з мінної безпеки, психологічні тренінги, майстер-класи, щоб стабілізувати психоемоційну сферу та залишити світлі спогади у такі важкі часи".

центри підтримки бізнесу в громадах

Навчання для дітей з мінної безпеки

Для дітей та підлітків знайдеться місце і в новоствореному Центрі ділової активності та громадських ініціатив "І де Я". Організатори простору планують відкрити на базі центру Школу лідерства.

"І де Я" номер пʼять — розвивати громади задля Перемоги

На питання, чи потрібні центри ділової активності в інших громадах, Наталя Чумак відповідає:

"Звичайно, потрібні! Адже саме в таких місцях можна знайти однодумців, отримати пораду, потрапити на освітні заходи, познайомитися з цікавими людьми. Об'єднатися заради корисної справи для міста, для людей. Однією з задач нашого центру є створення банки ідей, які допоможуть більш ефективно розвивати місто, та поєднати охочих розв'язувати проблеми громади. Розвинуті та сильні громади — запорука нашої Перемоги. І зараз головне — всім разом працювати на перемогу. Бажання  зробити все можливе та неможливе задля миру і є тим, що спонукає нас всіх рухатися вперед".

Ще більше корисних рішень!

Проєкт "Створення Центру ділової активності та громадських ініціатив «І де Я»" впроваджується в Павлограді за сприяння Програми розвитку Організації Об'єднаних Націй (ПРООН) в Україні та за фінансової підтримки Європейського Союзу, наданої в межах проєкту "EU4Recovery — Розширення можливостей громад в Україні".

Але наразі в Україні діють десятки програм з підтримки малого й середнього підприємництва. Експерти відзначають: центри підтримки бізнесу сьогодні потрібні чи не в кожній громаді. Такі простори — це дієвий інструмент у розвитку місцевих бізнесів та економічному зростанні громад. Розібратися в тому, як працюють центри підтримки бізнесу, зокрема, допомагає програма "U-LEAD з Європою". Докладніше про це можна прочитати за посиланням.

Цю статтю опубліковано в рамках кампанії «Голос громад», яка є частиною Програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою», що спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

Рубрика:
Кейси
3087

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: