fbpx
Сьогодні
Фото 21:10 05 Жов 2023

Рішення для відбудови: нову модульну клініку відкрили на Сумщині замість зруйнованої росіянами амбулаторії

English version here

Фото: МОЗ

У Сумській області в селі Хухра замість зруйнованої російськими окупантами амбулаторії споруджена нова модульна клініка первинної медичної допомоги.

Про це повідомило Міністерство охорони здоров'я, пише Рубрика.

У чому проблема?

Як нагадала заступниця міністра охорони здоров'я з питань євроінтеграції Марина Слободніченко, за понад 19 місяців повномасштабного вторгення російська федерація пошкодила в Україні вже більш ніж 1400 об'єктів медзакладів, ще 190 зруйнувала вщент.

Найбільших втрат зазнала медична інфраструктура Харківщини, Донеччини, Миколаївщини, Київщини та Чернігівщини.

Яке рішення?

На Сумщині в селі Хухра відкрили нову модульну клініку замість зруйнованої росіянами амбулаторії.

Об'єкт складається з восьми збірних модулів, об'єднаних у повноцінний медичний заклад із чотирма кабінетами для прийому пацієнтів та можливістю одночасної роботи 11 медпрацівників.

Фото: МОЗ

Як це працює?

Встановлення клініки відбулося в межах партнерства МОЗ України та Всесвітньої організації охорони здоров'я з метою забезпечення громадян безперервним доступом до необхідних медичних послуг попри війну.

Фото: МОЗ

Фото: МОЗ

"Щоденно та цілеспрямовано ворог тероризує українців та руйнує заклади охорони здоров'я. Кожна куля та снаряд є доказом цього навмисного терору проти цивільних. Однак, завдяки потужній підтримці та співпраці з ВООЗ та іншими міжнародними партнерами, крок за кроком, нам вдається рухатися далі та відбудовувати зруйновані лікарні, щоб пацієнти мали повноцінний доступ до необхідної медичної допомоги", – зазначила Марина Слободніченко.

За словами посадовиці, створення модульних клінік на первинній ланці є "дуже важливою співпрацею, націленою на реальний результат та допомогу нашим пацієнтам вже сьогодні".

Як зауважили в МОЗ, встановлення клінік первинної медичної допомоги або модульних клінік передбачене в найбільш постраждалих від війни регіонах, де російські війська прицільно руйнували медичну інфраструктуру.

Фото: МОЗ

Загалом проєкт передбачає встановлення 14 модульних клінік "первинки", з яких п'ять уже працюють у Херсонській, Харківській та Сумській областях.

Представник ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт зі свого боку наголосив, що модульні клініки служать тимчасовою заміною пошкоджених закладів у районах, які найбільше постраждали від війни. Такі об'єкти забезпечують інфраструктуру, де лікарі та медсестри можуть надавати основні послуги первинної медичної допомоги, особливо в разі хронічних захворювань, де потреби є найвищими.

Фото: МОЗ

"Ця ініціатива узгоджується з ширшими гуманітарними зусиллями та зусиллями Організації Об'єднаних Націй, спрямованими на розширення можливостей громад на передовій і сприяння відновленню за ініціативою громади, усунення прогалини в доступі до життєво важливої первинної медичної допомоги, що є фундаментальним кроком у відновленні нормального життя. Для нас це справжній міст між швидкою реакцією та раннім відновленням здоров'я", – підкреслив Хабіхт.

Зазначається, що модульні медзаклади готові до роботи в умовах блекаутів. Зокрема, обладнані генераторами для безперебійного електроживлення й вентиляторами, які підтримують у приміщенні оптимальне середовище.

Подібні клініки оснащені необхідними зручностями, серед яких:

  • електропотачання,
  • санітарні вузли,
  • кімнати очікування,
  • кімнати для огляду пацієнтів.

Кожен такий медзаклад збирають із різної кількості готових модулів залежно від необхідної кількості кімнат для пацієнтів. Тривалість встановлення конструкцій сягає від 10 до 14 днів.

Довідка

Модульні клініки є одним із головних проєктів ВООЗ щодо реагування та відновлення в Україні, який пропонує оперативне та довгострокове розв'язання гострої проблеми. Заміною пошкоджених об'єктів вони можуть служити до десяти років.

Фінансову підтримку проєкту надають Гуманітарний фонд для України (UHF) та Генеральний директорат Європейської комісії з питань цивільного захисту та гуманітарної підтримки (ЄС).

Загалом Україні вже вдалося частково або повністю відновити понад 800 медичних закладів.

"За понад 19 місяців війни у різних регіонах України вже відновлено повністю або частково 820 об'єктів медзакладів. З них 410 об'єктів відновлено повністю та ще 410 – частково. Найбільше – в Миколаївській, Дніпропетровській, Київській, Харківській та Чернігівській областях", – повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

У МОЗ наголошують, що попри системні атаки на медичну систему та постійні ворожі обстріли і бомбардування процес відновлення медичної інфраструктури є одним із пріоритетів для держави. Допомогу у відновленні медичної інфраструктури Україні надають міжнародні партнери.

Нагадаємо, в Україні відбулися перші очні тренінги з надання догоспітальної допомоги для інструкторів обласних центрів екстреної медичної допомоги.

Також повідомлялось, що прем'єр-міністр України Денис Шмигаль обговорив чотирирічну програму фінансування України з представниками місії МВФ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: