fbpx
Сьогодні
12:40 29 Вер 2023

Мінсоцполітики реалізовує пілотний проєкт із соціального супроводу батьків: для чого це рішення

В Україні реалізовують пілотний проєкт "асистент родини".

Про завдання, які покликана вирішити ця послуга та хто саме може її отримати розповідає Рубрика, посилаючись на заступницю Міністра соцполітики Уляну Токарєву.

У чому проблема?

Враховуючи актуальність соціальної послуги соціального супроводу сімей/осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах, в забезпеченні соціальної підтримки сімей з дітьми, її значення для попередження інституалізації дітей Міністерство соціальної політики проводить пілотування проекту стандарту перед прийняттям рішення щодо подальшого його затвердження.

Дана послуга була створена з врахуванням іноземного досвіду, зокрема Польщі та Литви, де такі соціальні працівники також називаються «асистентом родини». Їхнє завдання – допомогти родині вийти зі складної життєвої ситуації або попередити її.

Яке рішення?

264 українські родини, які опинилися в складних життєвих обставинах, скористалися послугою соціального супроводу у межах пілотного проєкту Мінсоцполітики.  За словами чиновниці, ця послуга успішно проходять апробацію протягом останніх кількох місяців. Вже було залучено 104 надавачі соціальних послуг з 23 регіонів.

Основна мета надання цієї послуги полягає в тому, щоб допомогти батькам відновити свою здатність дбати про дітей і відповідати на їхні потреби. Ключовий принцип – спільна робота соціального працівника і родини. Вони спільно визначають потреби сім'ї та розробляють індивідуальний план допомоги, який може включати різноманітні заходи, такі як допомога в пошуку роботи, психологічна підтримка, реабілітація для дітей, освітні заходи тощо.

Як працює це рішення?

"Йдеться про вирішення найрізноманітніших потреб. Наприклад, в якийсь момент батьки не можуть працювати, бо дитині необхідний особливий догляд. Завдання соціального працівника – сформувати навколо родини коло фахівців з абсолютно різних сфер. Якщо дитині потрібна реабілітація, –  зі сфери охорони здоров'я. Якщо, приміром, інклюзивне навчання, то зі сфери освіти. Крім того, в подібних обставинах у родини можуть накопичитися борги за комунальні послуги – тоді соціальний працівник, якого ми умовно називаємо "асистент родини", допомагає реструктуризувати ці борги, працевлаштуватись", – пояснила Уляна ТОКАРЄВА.

Соціальний працівник чи працівниця спільно з родиною працює над вирішенням проблем, перебуває на постійному зв'язку, проводить регулярні зустрічі – не рідше разу на два тижні. Після певного часу робиться оцінка досягнутого прогресу та необхідності подальших заходів.

Довідка:

Проект Державного стандарту соціальної послуги соціального супроводу сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, розроблено Мінсоцполітики у співпраці з проектом «Супровід урядових реформ в Україні» (проект SURGe), що виконується Alinea International Ltd. за підтримки Уряду Канади.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: