fbpx
Сьогодні
10:30 26 Вер 2023

У разі надання Taurus українські військові можуть опанувати їх за три місяці, - MBDA

English version here

Крилата авіаційна ракета TAURUS KEPD 350. Фото: Saab

Українських військових можуть за три місяці ознайомити з далекобійними ракетами Taurus, у разі погодження їх передачі Києву.

Такі терміни назвала компанія-виробник MBDA, інформує BILD.

Як повідомляють, проблемами для передачі Німеччиною далекобійних ракет Taurus Україні є тривале навчання українських військових, а також фахівці, які мають програмувати цілі ракет.

"Виробник MBDA розраховує приблизно на три місяці на ознайомлення українських військових із системою озброєння", наголошують у компанії.

Окрім того, програмування цілей Taurus має відбуватися в Україні, тому це навряд чи будуть робити солдати Бундесверу з політичних міркувань.

А значить пройде ще більше часу, перш ніж українська армія зможе розгорнути ракети, навіть якщо навчання прискорять.

Припускають, що можливим проміжним рішенням є залучення фахівців, які не належать до Бундесверу або німецької влади, які й програмуватимуть цілі в Україні.

Депутат Бундестагу від Вільної демократичної партії Маркус Фабер розкритикував уряд, вказавши на те, що перший запит на отримання ракет Київ надіслав більше чотирьох місяців тому, і цей час можна було б використати для успішного завершення навчання.

"Аргументи канцлера (Олафа Шольца) щодо зволікання тепер не мають сили. Здоровий глузд диктує, що Taurus потрібно доставити (в Україну) негайно", – закликав він.

Нагадаємо, що німецький уряд уже кілька місяців обговорює можливість поставити Україні німецькі далекобійні крилаті ракети Taurus.

Відмітимо, що США ймовірно направлять Києву ракети ATACMS, тоді це може вплинути і на позицію Берліна. Раніше там говорили, що узгоджуватимуть усі постачання зброї зі США, а також висловлювали занепокоєння тим, що ракети можуть бути використані для ударів територією Росії.

Ще 15 вересня глава Міноборони Німеччини Борис Пісторіус розповідав, що рішення про передачу можуть ухвалити протягом одного-двох тижнів.

Що відомо про ракети Taurus

Ця авіаційна дозвукова крилата ракета призначена для високоточного ураження цілей.

Далекобійні ракети Taurus. Фото: Вікіпедія

Taurus – німецький аналог британських ракет Storm Shadow, які вже успішно використовуються ЗСУ. Крилата ракета Taurus запускається з винищувача та може доставляти 400-кілограмову боєголовку на понад 500 кілометрів. Ракета вважається ефективною зброєю проти захищених цілей, таких як командні бункери або склади боєприпасів.

Німеччина на початку 2000-х років замовила 600 ракет Taurus для своїх повітряних сил. Однак, за даними німецьких ЗМІ, Бундесвер наразі має лише 150 боєготових Taurus.

Крилата ракета TAURUS KEPD 350.

Крилата ракета TAURUS KEPD 350. Фото: South Korean Defense Ministry з Getty Images

Крилаті ракети Taurus спільно з франко-британськими Storm Shadow, які вже застосовує Україна, дозволять завдавати ударів по російській військовій інфраструктурі на окупованій території на далеких відстанях.

Нагадаємо, 27 травня Україна звернулася до Німеччини з офіційним запитому якому просить надати їй крилаті далекобійні ракети Taurus. Президент України Володимир Зеленський спілкувався на цю тему з канцлером Німеччини Олафом Шольцом.

Як раніше повідомляла Рубрика, німецькі політики поступово змінюють свою точку зору, щодо передачі Україні далекобійних ракет Taurus. 

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: